sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Jessican koulutuksessa

Olin eilen Valan kanssa Jessica Svanljungin tokokoulutuksessa Tallilla. Oli todella kiva päivä, etenkin kun Vala teki pitkästä aikaa tosi makealla asenteella töitä!! 

Otin aamupäivän osiossa meidän aiheeksi / esitin ongelmaksi alhaisen vireen. Tehtiin lyhyt koemainen setti, jossa oli seuraaminen, ruutu ja zeta (Jessica valitsi liikkeet). Seuraaminen oli aika haastava, kaavio oli minulle vaikea, kun oli paljon "omituisia" liikkeellelähtöjä, kuten käännös oikeaan ja juoksuun. Heti tuli siinä mieleen, että niitä seuraamistreenejäkin voisi varioida vähän enemmän.. Normaalivauhti oli parasta, hitaassa tippuili kontakti (tehtiin sitä osiota paljon ihan yleisön edessä, ja se ehkä häiritsi Valaa), ja juoksussa paketti levisi. Eli tuli aika normaali koemainen suoritus. Ruudussa Vala teki superin merkin, en heti muista, koska se olisi viimeksi noin lujaa sinne ampunut. Harmillisesti ekalla ruutuunlähetyksellä se ajatutui kuitenkin keskellä kenttää oleelle ylimääräiselle kartiolle. Siitä uudella käskyllä ruutuun, josta yli, ja uudella käskyllä sitten sitten toisesta kohtaa reunan yli. Tämän jälkeen kutsuin Valan pois. Zetassa (maahan, seiso, istu) Vala lähti edistämään ekan osuuden seuruussa. Maahan ja seiso ok, mutta seisoi sitten istumisen. 

Jessicalta tuli heti noottia ruudun suorituksesta, koska olin kutsunut koiran pois. Näin ei pitäisi osaavalla koiralla tehdä, vaan homma väännettää loppuun asti ja ohjataan se koira oikeasti sinne ruutuun. Kutsumalla koiran pois minä ikään kuin luovutin ja totesin, että ei sun nyt sitten tarvi sinne mennä. 

Muutoin Jessican kommentti oli, että minun pitää huolehtia kontaktista. "Sivu" -käsky tarkoittaa, että ole vierellä ja pidä kontaktia, joten siitä ei saa lipsua. Tämä on tosi tärkeätä etenkin liikkeiden alussa, että koiran saa keskittymään tulevaan tehtävään. Liikkuria pitää kuunnella, mutta silti en saa unohtaa koiraa. Nyt unohdus kävi zetassa, kun Jessica siinä ennen liikkeen alua höpisi jotakin ja kertoi liikejärjestyksen, jolloin Vala pääsi hepaantumaan ja alkoi tuijotella kenttää. Sen takia V todennäköisesti lähti edistämäänkin seuruussa, kun se ei ollut mukana hommassa (oli ehkä menossa merkille?). Kokeessakin saa ja PITÄÄ HUOMAUTTAA koiralle, jos se tiputtaa kontaktin. Kaikkea saa tehdä ennen kuin liikkuri sanoo, että "liike alkaa". 

Vihjesanat ennen liikkeitä ovat hyviä, niistä kannattaa pitää kiinni, samoin rutiinit ruutun ja ohjattuun mennessä, kun pyydän koiraa katsomaan, missä merkki on. Siirtymiä ja alkuja pitää palkata treeneissä, mutta myös kokeessa saa kehua koiraa siirtymästä jne. Sanoin, että mua on välillä vähän pelottanut EVL:ssa nuo siirtymät, että kuinka tarkkaan niissä pitäisi mennä koira hienosti vasemmalla puolella. Tästä ei pitäisi kuitenkaan turhaa stressata, koska kyllä se tuomari sitten huomauttaa, jos hänen mielestään pitäisi toimia hillitymmin (ja yleensä tulee eka suullinen huomautus ennen keltaista korttia. Ja vaikka tulisikin jopa keltainen kortti, niin ei se maailmanloppu ole.). Pitäisi siis vaan osata löytää se tasapaino. Liika riehuminen ja ylikehuminenkaan ei tietenkään ole hyväksi, koska silläkin saa koiran ihan takuuvarmasti hämilleen ja virettä laskettua. 

Iltapäivän setissä me tehtiin noutoja ja seuraamista. Vala teki pitkästä aikaa ihan kivoja palautuksia (miten se osaakin tehdä noin silloin, kun menen jollekulle kouluttajalle esittämään, että hei meillä on tällainen ongelma??). Tehtiin tasamaannoutoa, hyppynoutoa ja tunnaria. Jessica oli sitä mieltä mun kannattaa nyt vaan jatkaa harjoituksia niin kuin olen nyt tehnyt, eli mm. lelupalkkaa palautuksista. Ja on ihan hyvä keskittyä siihen, että palkka tulee siitä sivulletulosta (jotta koiralla olisi kiire tulla sivulle), vaikka välillä voi toki palkata myös tarttumisesta tai kesken palautusmatkan. 

Mun pitää olla noudoissa supertarkkana katseen kohdistamisen kanssa. Nyt otetaan ainakin hetken aikaa niin, että en saa yhtää katsoa koiraa silloin kun se tulee kohti minua. On mahdollisesta Vala tulkitsee ystävällisenkin katseen painostuksena ja hidastaa myös sen takia. Vala on osaava koira, joten ei mun tarvitse kytätä sitä, että tuleeko se sivulle. 

Lisäksi sain noottia palkkauksen pihistelystä....minun pitäisi osoittaa koiralle vielä selvemmin, että jes nyt oli hyvä! Kun koira tekee töitä ja yrittää, niin silloin se pitää myös palkata kunnolla. Perusjuttu, mutta näppärästi onnistuin esittämään sellaisen " 'hyvä' ja nami suuhun" -palkkauksen... 

Aina pitää olla mielessä, mikä on treeni idea. Jos treenataan tunnarin palautusvauhtia, niin en saa millään ruveta puuttumaan haisteluun tms. tai esim. palkata huonompiarvoisella palkalla, kun se sahasi kapuloilla edestakaisin, jos se kuitenkin palauttaa hyvällä vauhdilla. 

Seuraamisessa minun tehtävä on pitää kiinni kriteeristä (No niinpä. Kun vaan aina tajuaisi ja osaisi.). Jos paketti leviää, kuten nyt juoksussa on käynyt, niin saan huomauttaa Valalle asiasta, että "höpöhöp (=eihän sun siellä pitänyt olla), sivu". Eli huomautus, ja uusi vahvistava käskysana. Ei ole järkeä lopettaa tekemistä ja aloittaa alusta, jos koira tekee virheen (se ei opi hirveästi siitä edestakaisin sahaamisesta), vaan koiran pitää korjata virhe. Ja sitten taas kunnon palkka, kun Vala esittää hyvää seuraamista!

Eli siis päivän antina oli hirveän paljon perusjuttuja... ei huono kuitenkaan, melko tarpeellinen muistutus minulle näistä :)

Tänään käytiin sitten tokoilun vastapainoksi tekemässä n. 10 km lenkki suomaisemissa. Olipas kivaa sekin; hienot maisemat sekä kauniita värejä. Muutamia kuvia vielä alla.

Karma on ollut tämän viikonlopun Johanneksen mukana hirvikauden aloitusviikonlopussa. Ei se siellä kai kauheasti muuta ole toki tehnyt kuin harrastanut autossa odottelua (erinomaisen hyvää treeniä!), ja vähän oli kai päässyt perkeitä maistelemaan. Samaten on sille taas ihan hyvä kokemus olla yksinään ainoana koirana mökillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti