tiistai 26. elokuuta 2014

Motivointiseminaari

Olin viime sunnuntaina Karman kanssa Vappu Alatalon motivointikoulutuksessa. Ilmoittautuessa arvoin jonkin aikaa, että kumman koiran kanssa menisin. Päädyin Karmaan, koska tuntui, että sen kanssa on vähän suunta välillä hukassa. Periaatteessa tiedän, mitä haluan, mutta silti pieni epävarmuus ja päämäärättömyys on vaivannut. Lähdettin rakentamaan yhteistyötä ja motivaatiota tehdä töitä (nyt kun ei vielä olla mitään pilattu eikä luotu mitään suurempia ongelmia).

Päivä alkoi lähes parin tunnin luennolla, jossa käytiin läpi paljon mielenkiintoista asiaa. Koulutuksen osallistujatkin pääsivät ääneen ja saivat (joutuivat) miettiä omaa tilannettaan ja kertoa esimerkiksi arjen verollisista asioista. Koiria oli 11 ja kuunteluoppilaitakin aika paljon. Tosi kiva päivä, jonka jaksoi hyvin kuunnella ja seurata ihan loppuun asti. Koirat oli aika erilaisia, samaten "ongelmat", joihin haettiin apua. Kiva nähdä eri juttuja, ja vähän eri lajejakin, kun tokon lisäksi tehtiin vähän aksaa ja oli rallyharrastajakin.

Karman kanssa tein aluksi kontaktiharjoituksen, jossa koira oli hihnassa ja hihna sidottuna minun vyötäröni ympäri. Sitten lähdettiin liikkeelle, ja koira kun koira tarjosi kontaktia --> lelupalkka. Sitten tehtiin sivulletulon alkeita. Sitähän me onkin jo treenattu, mutta musta on jo jonkin aikaa tuntunut, että homma ei vaan etene. Nyt tehtiin pikkasen eritavoin, niin, että koira sai vähän enemmän tarjota itse. Eli seinän vieressä, ja Karmaa voi kutsua nimeltä. Välillä voi ottaa askeleen eteenpäin, ja jos koira seuraa mukana, niin palkka. Tässä ei ole tarkoitus ottaa mitään käskysanaa mukaan, vaan tehdään vaan. Tärkeintä on luoda fiilistä ja mielentilaa, että sivulla on kivaa.

Leikkimisestä ja lelupalkasta tuli vähän noottia, että a) irtipäästämisen käsky ei ihan toimi b) koiralta ei pitäisi ottaa lelua joka kerta pois, vaan leikki jatkuu irti-käskyn jälkeen. A-kohta on oletettavasti seurausta b:stä. Olen mä tätä ajatellut, ja olen paikannutkin aina silloin tällöin antamalla lelun takaisin. Pitäisi vaan tehdä paljon useammin niin. Vapun mielestä esim. yhdeksällä kerralla kymmenestä leikki jatkuu edelleen irti-käskyn jälkeen, jolloin irroitus on vain yksi osa leikkiä.

Tehtiin vielä paikallaolo-leikkiä, jossa koira saa tässäkin itse tarjota istumista ja paikallaoloa. Palkkaa tulee, jos pysyy, ja jos ei pysy, niin sitten kokeillaan uudestaan. Paikallaoloja (sekä istuen että maassa) on treenattu tähän asti pääasiassa ruokakupilla. Siinä Karma malttaa hyvin odottaa, mutta tämä on hauska leikki, jolla koiraa saa taas toisaalta vähän aktiivisemmaksi.

"Kotiläksyksi" saatiin vielä ensinnäkin oman ajan järjestäminen. Eli tehdään juttuja kaksin, ilman toista koiraa. Meillä on ihan normaali kahden koiran ongelma, kun pentu mielellään seurailee ja ihailee vanhempaa koiraa. Ohjaajan pitää tällöin tehdä enemmän töitä yhteistyön rakentamisen eteen (yhden koiran kanssa homma sujuu vähän niin kuin itsestään). Lisäksi Karma saa alkaa opetella enemmän targetteja (nyt se osaa vain nenäkosketuksen kämmeneen) sekä puunkiertoa ja luoksetuloa kannattaa vahvistaa yhä vaan lisää.

Karma oli kyllä aika kivan tuntuinen ja vastasi hyvin harjoituksiin. Paljon tulikin myös kehuja siitä, että on se oikein kivan oloinen ja ihan hyvällä alkutaipaleella oleva pentu. Minusta oli ihanaa käydä läpi noita käytännön juttuja ja saada ihan kädestä pitäen -opastusta. Just sitä oikeaan suuntaan potkimista, mitä kaipasinkin!

Muutoin päivän aikana oli paljon asiaa mm. vireestä, hermoista, moottorista, palkkioista (tästä läksynä on tehdä jokaisen oman koiransa osalta palkintoranking!) ja palkkauksesta, kouluttamisesta, manageerauksesta, vuorovaikutuksesta... aivot eivät ehkä vieläkään ole prosessoineet kaikkea. Luin äsken muistiinpanojani läpi, ja tosi paljon asiaa tuli kirjoitettua päivän aikana ylös. Huh. Olipa antoisa päivä :)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mahtavalta! Erityisesti tuosta jäi mietityttämään tuo paikallaolo-leikki, kuinka se siis tarkalleen ottaen toimii? Olisi kiva saada itsekin jotain vaihtelua paikallaolojen treenaamiseen. :)

    VastaaPoista
  2. Hmm.. katotaan, osaanko selittää ymmärrettävästi :D

    Pentu saa olla vapaana, ohjaajalla on lelu. Ohjaaja pitää lelua käsissään edessään esim. rinnan korkeudella, pentu on ohjaajan edessä. Odotetaan ---> pentu istuu (Karma tarjosi tätä tosi nopeasti) --> vapautus ja leikki lelulla. Tästä sitten pikku hiljaa eteenpäin, voi pidentää aikaa tai lisätä matkaa tai ohjaaja voi kääntyä. Esim. Karman kanssa tehtiin tuolla koulutuksessa tällaista: leikki (edellisen suorituksen palkka) --> irti --> lelu ohjaajalla ja odotus --> kun K istui minä käännyi 90 astetta --> "hyvä" (rauhallinen kehu), kun se pysyi paikoillaan --> pieni odotus (ihan 1-2 sek) ja sitten vapautus lelulle ja leikki yhdessä.

    Jos koira nousee ennen kuin ehtii palkata, niin voi vaan todeta rennosti jotain tyyliin "ohops, kävipä hassusti, kokeillaanpa uudestaan" ja sitten tehdään uudestaan :) Ei siis kiellettä, toruta tms. Ideana on tietysti saada onnistumisia, eli jos ei toimi, niin sitten pitää helpottaa sen verran, että pääsee palkkaamaan.

    VastaaPoista