lauantai 24. syyskuuta 2016

Karman toko - Tilanne nyt ja to-do -lista

Pohdintaa nykytilanteesta ja siitä, mihin ollaan menossa. Uusi valkkukausikin kolkuttelee ovella. Facebook muuten muistutti tänään, että on tasan vuosi minun ja Karman ensimmäisestä tokostartista, siihen nähden ollaan kuitenkin mielestäni vallan kivassa tilanteessa ja todellakin menossa eteenpäin :)

Perusasento
Edennyt parempaan suuntaan loppukesän aikana. Lopetin alustatreenin (aiheutti vinoutta) ja aloin vain yksinkertaisesti huomauttaa Karmalle, jos se tuli pompaten tai törmäten sivulle. Hitaammasta vauhdista ja lyhyemmiltä matkoilta toimii varsin kivasti, mutta esim. kohteen kiertämisestä sivulletulo on vielä vaikea ja pomppuja tulee. Jatkamme harjoituksia.

Seuraaminen
Ei olla treenattu juuri lainkaan SM-kisojen jälkeen. Paitsi peruutustreenejä on aloiteltu uudestaan. Edessä K osaa peruuttaa kohtalaisesti, mutta sivulla on huomattavasti vaikeampaa. Vaikeaa myös itselle (Valan kanssa pääsi niin helpolla, kun se vaan jotenkin heti automaattisesti osasi seurata myös peruutuksessa!). Pitäisi katsoa, missä kunnossa perusseuruu on, saati sitten juoksu ja hidas.

Jäävät
Ai vitsi, näissä näyttää loksahtaneen nyt jotakin kohdilleen ja asennot toimivat. Tehtiin viime valkkutreeneissä ekaa kertaa voittajaluokan L liikkurointuna (seiso + istu) ja se sujui vallan kivasti (pl. seisomisessa se kääntyi perään, kun kävelin ohi). Asennoissa pysymistä pitää siis vielä vahvistaa.

Ohjattu
Aika kivalla mallilla, ei tosin olla vielä kertaakaan tehty ihan kokonaista liikettä liikkuroituna. Jos tehdään useampi toisto putkeen, niin K alkaa helpommin arpomaan puolta tai tekee itse valinnan tai ajautuu keskikapulalle. Olen nyt alusta lähtien treenannut heit kolmella kipolla tai kapulalla, että oppii niihin. Pitää seuraavaksi testata voi-luokan mukainen ohjattu liikkuroituna.

Metallihyppy
Ihan ok, lähti sujumaan yllättävän hyvin. Estettä pitäisi vielä vahvistaa, että myös paluu tulee tehdä esteen kautta. Jos onnistuu heittämään kapulan suoraan, niin ongelmaa ei yleensä ole, mutta jos heitto menee vinoon, niin riski esteen kiertämiseen on vielä aika iso.

Tunnari
Haistelu on hyvällä mallilla nyt. Karma tekee nenäkosketuksen omaan kapulaan. Tällä viikolla aloitin noudon ottamisen mukaan liikkeeseen, ja sepäs ei olekaan ihan helppoa... Meinasin jo ahnehtia tämän kanssa, mutta nopeasti sain huomata, että tässä pitääkin aloittaa aika pienestä. Karmalle oli jo hankalaa ihan pelkästään se tunnarikapulan pitokin (ääks, mulla meinaa olla koira, joka puree kapulaa!). Pito alkaa nyt ehkä sujua, mutta vielä on vaikeata osata itse nostaa pieni kapula maasta. Oma ongelmansa on myös kapula suussa sivulletulo. Sivulletulo kapulan kanssahan oli vuosi sitten Karmalle melkein mahdottomuus, ja näköjään palattiin saman vanhan ongelman ääreen nyt kun kapulaksi vaihtui pieni tunnaripalikka. Treeni kuitenkin tuntuu etenevän, joten toivottavasti saadaan tästä myös jo pian valmis liike kasaan. Tosin pelottaa, että haistelu hajoaa nyt kun otettiin noutaminen mukaan kuvioon.

Luoksetulo
Voi miten vaikea voikaan stoppi olla Karmalle. Karman kanssa on kokeiltu useampaa erilaista taktiikkaa, mutta vähän nihkein tuloksin. Takapalkka (ja etupalkka) ei tunnu toimivan, vaan K jähmettyy. Jos heittää lelua, niin K laittaa silmät kiinni ja väistää, kun häntä niin ilkeästi viskotaan lentävillä esineillä. Jos juoksen karkuun (Heidin koulutuksessa tehty treeni), niin K ei lähde perään. Kaikkiaan olen kevään / kesän aikana saanut aikaiseksi koiran, joka mieluummin jähmii paikoillaan kuin tulee luokse... Ja sitten jos se tulee, niin tulee samantyyylisillä pompuilla kuin Valakin teki, jolloin on hankala stopata tehokkaasti. Viimeisimpänä on juoksutettu minun ja apparin väliä ja tässä on vihdoin päästy treenaamaan oikeasti pysäytyksiä ilman että into ja vauhti loppuu kokonaan. Ja kivoja stoppejakin on saatu aikaiseksi. Valmiiseen liikkeeseen tuntuu kuitenkin olevan vielä järjettömän pitkä matka.

Kaukot
Mitä tähän nyt sanoisi. Minun inhokkiliikkeeni, joten tyhmästi olen vitkutellut treenien kanssa. Seisominen on vaan pirun vaikea. Takajalat-paikoillaan -tekniikkaa yritetään. Tässäkin on kokeiltu eri tekniikoita, jotta saisin Karmalle kerrottua, mitä siltä haluan. Kevyt tai vähän voimakkaampikin kosketus takatassuihin ei tunnu toimivan tai aiheuttaa jopa väistöliikettä. Toimii, jos appari ottaa kunnolla kiinni ja painaa tassut lattiaa (jännästi tämä ei näytä sen sijaan haittaavan koiraa yhtään), mutta en usko, että koira tässä varsinaisesti oppii sitä, mitä haluaisin sen oppivan, kun appari tekee työn. "Estettä" (takatssujen edessä pidettävä kohde, esim. rima) Karma väistää myös. Nyt käytössä on kosketusalusta (ensin tasapainotyyny, nyt taiteltu käsipyyhe), jolle Karman tulisi itse ensin laittaa takatassut ja sitten voidaan treenata vaihtoja. Namiavuin (namit molemmissa käsissä, avokämmenillä, eli pitää luopua niistä) ja tassut alustalla on päästy tekemään ihan kivoja s-i-s -vaihtoja ihan lähietäisyydeltä. Tassut alustalle ei kuitenkaan suju aina kovin sutjakkaasti, vaan K mielellään koittaa ensin tarjota hirveästi kaikkea. s-m-s -vaihtoja ei olla viime aikoina oikeastaan edes tehty.
Huoh. Oikeasti, jos nämä kaukot saadaan joskus kuosiin, niin kehtaisi mennä kisoihinkin...

Ruutu
Paikka on hieman hukassa, joten se kaipaa vahvistamista. Lisäksi lopun seuraamisen tuloa pitäisi treenata, sitä on joskus kesällä tehty ihan pari kertaa, ja oli vähän vaikeata. Kun loppu saadaan erillisenä kuntoon, niin sitten pitää kokeilla kokonaista voi-ruutua.

Paikallamakuu
Ok. Tehtiin tällä viikolla ekaa kertaa 2min piilossa, ei ongelmia. Meinasi ehkä vähän ennakoida lopun ylösnousua, eli alkuun ja loppuun pitää muistaa kiinnittää riittävästi huomiota.

Evl-paikkis
Pitäisi treenata tätäkin, yhdistellä siis paloja toisiinsa. Toistaiseksi on aina tehty omaa juttua (pelkkää istumista tai makuuta) vaikka muut rivissä olisivatkin tehneet evl:n paikkiksen.

Kiertohyppynouto-hässäkkä
Vähän treenattu kiertoa kapulahäiriöillä. Lisää tätä treeniä ja mukaan myös hypyt. Haluan opettaa ensin pelkän kierron varmaksi ja vasta sitten aletaan rakentaa liikkeen lopun noutoa. Kierron jälkeisiä pysäytyksiä voisi kyllä jo treenata.

Eteenmeno / merkitön merkki
Testasin kerran tyhjällä ulkokentällä, muutoin ei olla tehty yhtään. Olisi kuitenkin varmasti hyvä alkaa treenata. Jos lähetin suorana perusasennossa seisten K lähti jonkin suuntaan ja alkoi bongailla erilaisia kohteita. Jos lähetin nometyyliin ohjaten K eteni täysin vaivatta sen vaaditun 10m. Ajatuksena minulla on, että voisin käyttää samaa eteen-käskyä kummassakin lajissa, vaikka tilanne ja lähetystapa onkin eri. Voisin kuvitella, että toko-eteenmenon saisi kuitenkin rakennettua samaan tapaa kuin nomepuolellakin alkuun tehtiin: motivoiden ja muistiharjoituksilla.

2 kommenttia:

  1. Tarmollekin kaukojen seisominen on ihan älyttömän vaikea! Sekin lähinnä väistää jos koittaa jollain esteillä saada ne takajalat pysymään paikoillaan, ja tähän mennessä luopuminen on ollut varmaan ainoa toimiva keino. Kevään eeppisen kaukotahkoamisen jäljiltä vaihdoissa on sentään jotain tolkkua, mutta etäisyyden lisääminen on vielä kaukainen ajatus... Saattais ehkä auttaa jos vaikka treenais näitä joskus. :D

    VastaaPoista