sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Tolleri-NOME 2016

Lauantaina järjestettiin Jämsässä Novascotiannoutajat ry:n NOME-mestaruuskoe Jämsässä. Yllytettynä olin ilmoittanut Karman myös tähän kokeeseen... Ehdittiin edellisen koestartin jälkeen tehdä pari treeniä (markkeerauksia ja ohjausta, pääasiassa veteen) erilaisilla riistoilla. Nämä treenit sujuivat ihan hyvin, joten oli edellisen kokeen totaalisesta epäonnistumisesta huolimatta jotakuinkin levollinen olo lähteä tähän kokeeseen. Koira osaa, joten nyt pitää vaan itse antaa sille mahdollisuus näyttää se koetilanteessa. 

Johannes oli lupautunut talkoilemaan kokeeseen, joten me sitten vietettiinkin koko päivä koepaikalla. Herätyskello soi minulla aamulla klo 4.30, siitä tunnin päästä lähdettiin ajamaan ja takaisin kotosalla oltiin hieman ennen kahdeksaa illalla. Myös Vala oli mukana reissussa. Päivä olikin sille ilmeisen rankka, koska sen oli vaikea rauhoittua autossa, kun vaistosi, että nyt ollaan koepaikalla ja laukauksia kuului...tulipahan treenattua sillekin malttia ihan urakalla. Pissalenkeille ja jaloittelemaan se pääsi muutaman kerran, mutta muutoin sen tehtävänä oli vaan odotella. 

Meillä oli Karman kanssa starttinumerona 6., olimme aamupäiväryhmän toiseksi viimeinen koirakko. Kokeessa oli tosi kiva ilmapiiri, mikä helpotti kovasti omaa jännitystäkin (vaikka muutenkin sain kyllä haettua itselleni tähän päivää rennomman olon kuin parin viikon takaisessa kokeessa). 

Koe alkoi ykkösmarkkeerauksella järven suuntaisesti rantaletossa. Tähän ammuttiin laukaus. Karma malttoi hyvin paikallaan ja lähti kivalla innolla käskystä noutoon. Sillä meni hetki paikallistaa varis heinikosta, kun samalla järveltä puhaltava tuulenvire toi ohjaussorsan hajua sen nenään (hetken päästä selvisikin, että ohjausriista oli lähtenyt liikkeelle paikaltaan ja ajeltehti itse asiassa juuri koiraa kohti...). Karma empi ylösottoa ihan aavistuksen verran, mutta nosti kuitenkin ihan lopulta hyvin. Harmillisesti se kuitenkin pudotti variksen puolimatkassa ja jäi siihen tuumailemaan, ja oli jo kääntymässä pois linnulta, kun annoin uuden hae-käskyn. Tällä käskyllä K otti variksen taas hyvin ja toi minulle. Tuomari kommentoi tähän, että minun olisi pitänyt olla mieluummin hiljaa ja antaa koiran ratkaista tilanne sen pudotettua riistan, mutta en todellakaan tahtonut antaa Karmalle toistamiseen mahdollisuutta kieltäytyä noudosta koetilanteessa. Joten hyvä, että meni näin.

Markkeerauksen jälkeen siirryttiin hieman rantaa eteenpäin ja vuorossa oli ohjaustehtävä avoveteen. Meidän kohdalla tässä vaiheessa tosiaan sitten havaittiin, että ohjausriista ei olekaan paikallaan siinä, missä sen pitäisi olla, vaan se oli lähtenyt ajelehtimaan... tuomari käski siirtyä koiran kanssa toimitsijoiden teltan taakse odottelemaan siksi aikaa, kun sorsa käytiin asettamassa uudelleen paikoilleen. Ensin meinasi tulla itselle ahdistus odottamattomasta tilanteesta, mutta se meni ohi parissa sekunnissa ja totesin, että ok, me saatiin tähän nyt hyvä tuumaustauko edellisen ei ihan putkeen menneen noudon jälkeen ja nyt tästä jatketaan sitten iloisin mielin eteenpäin. 

Ohjausriistana ollut sorsa oli melko kaukana, n. 40 metrin päässä avovedessä (tässä kasvoi muutamia vesikasveja, joiden päälle sorsa oli asetettu). Ohjaukseen ammuttiin motivointilaukaus niin, että haulit ropisivat veden pintaan hiemna ennen sorsaa. Karma empi veteenmenoa paljon, ja kauhoi etutassuillaan vettä muuten rannalla seisten. Lopulta se kuitenkin lähti itsenäisesti (sanoin kerran eteen-käskyn, mutta pidin käden lähetysasennon koko sen ajan, kun koira empi) ja sen jälkeen se eteni uskomattoman hyvin sorsalle asti, kuunteli lähihakupilliä ja palautti riistan hyvin.

Ohjauksen jälkeen käännyttiin 180 astetta ympäri ja lähetettiin koira hakuun. Hakualueen etuosa oli lettoa ja sitten alkoi metsä. Kokonaisuudessaan hakualue oli hyvin leveä, järven suuntainen. Kun koira oli lähetetty hakuun, tuli ohjaajan lähteä pikkuhiljaa kävelemään rannan suuntaisesti eteenpäin. Tässä vaiheessa koira lähetettiin hakualueelle kahden riistan noutoa varten. Karma toi kaksi varista. 


Karma palauttaa kakkosmarkkeerauksen avoveteen heitettyä lokkia. Kuva (c) Virpi Laaksonen

Haun aikana oli siirrytty jo seuraavan tehtävän suorituspaikalla rannalla. Vuorossa oli kakkosmarkkeeraus. Ensimmäinen heitto (lokki) tuli pienen poukaman yli rantapusikon taakse veteen (ehkä 30m matka?), ammuttiin laukaus. Heiton jälkeen ampuja siirtyi koirakon toiselle puolen ja koirakko sai kääntyä 90 astetta kohti avovettä. Toinen heitto (lokki) tuli veneestä avoveteen n. 70-80 metrin päähän rannasta ja tähän siis ammuttiin myös laukaus. Koira piti lähettää noutamaan ensiksi tämä viimeisenä heitetty lokki. Karma lähti hyvin, enää ei tarvinnut empiä veteenmenoa, ja eteni varmasti lokille asti. Palautuksessa se harmillisesti ajautui sivuun ja pyrki nousemaan rantaan lähempänä ohjaustehtävän paikkaa, kohdassa, josta se oli siis jo aiemminkin tullut ylös. Huolimatta, että ekan noudon palautus oli hieman haasteellinen, K muisti todella hyvin myös ensimmäiseksi heitetyn markkeerauksen. Yritin saada sitä lähtemään veden kautta noutoon, mutta se kiersi mieluummin rannan kautta (kuten teki moni muukin koira). 


Karma palauttaa kakkosmarkkeerauksen ensimmäisenä heitettyä lokkia. Vaikka arvostelussa lukeekin, että puutteita riistankäsittelyssä, niin kyllä se ainakin osaa kantaa hyvällä otteella! Kuva (c) Virpi Laaksonen

Tämän jälkeen jatkettiin hakua ja nyt oltiin edetty rantaa taas sellaiseen kohtaan, että koiran pääsi lähettämään "uudesta" paikasta hakuun. Haku-alueella oli jäljellä vielä neljä riistaa, kani, varis, fasaani ja lokki. Karma löysi ensin kanin. Tämän jälkeen riistan löytäminen teetti sillä töitä. Kivasti se kuitenkin jaksoi tehdä töitä ja keskittyä tehtävään! Sattumalta polkua pitkin koepaikkaa kohti tuli metsästä ihmisiä juuri, kun Karma oli hakualueella ja kaukana minusta. Äkilliset äänet hetken häiritsivät ja niille oli pakko vähän haukahdella. Karma pääsi kuitenkin jopa yllättävän hyvin häiriöstä irti ja pystyi kehotuksesta tulemaan minua kohti ja jatkamaan hakutyötä. Lopulta Karma sai hausta ylös vielä yhden variksen, ja tämän jälkeen tuomari pyysi kytkemään koiran.


Koira hakualueella ja ohjaaja miettii kuumeisesti, että missähän se koiruus mahtaa siellä kulkea... Kuva (c) Virpi Laaksonen

Tässä vaiheessa hymyilytti jo, kun tiesi, että me päästiin tekemään kaikki tehtävät ja onnistuttiinkin niissä! Miinuksena kaikessa tekemisessä oli, että Karma pudotteli riistoja minun jalkojeni juureen. Liekö koetilanne sitten paineistaneen sitä sen verran, että ei pystynyt ihan loppuun asti tekemään. Tuomari myös kommentoi lopussa, että hänestä Karma on aika tiukassa hallinnassa minulla ja että ehkä hitusen rennompi tekeminen auttaisi myös palautusten ongelmassa. Voivoi... pedantille tokoihmisille tämä laji on niin vaikea. Kun nytkin minusta tuntui, että K ei siirtymissä ollut niin kuulolla kuin olisi voinut eikä seuraamispaikassakaan ollut kehumista. Mutta joka kerta, kun tätä lajia tekee ja varsinkin kun käy kokeissa, niin pääsee aina hippusen syvemmälle lajin saloihin ja käytäntöön, mikä on oleellista ja mikä ei. Ei me nomeharrastusta sittenkään lopeteta, vaikka viimeksi sitäkin vähän jo mietin ;)

Karma oli suorituksen aikana mukavan hiljainen ja pysyi laukauksissa tosi kiltisti paikoillaan. Se myös ylitti itsensä kokeen tehtävissä, sillä eihän me oltu ikinä ennen tehty noin pitkää vesiohjausta tai noin pitkää vesimarkkeerausta. Ei ole ihan kaikista reiluinta koiraa kohtaa mennä testaamaan uuden osaamista koetilanteeseen, mutta onneksi nämä kummatkin tehtävät olivat hyvin motivoituja. Tuomari sanoi alkupuhuttelussaan, että varsinkin pitkän markkeerauksen tehtävänä tässä kokeessa oli testata koiran itseluottamusta, että uskaltaako se yksinään edetä vedessä niin kauas.

Niin ja se tulos... ME SAATIIN ALO2! Kerrassaan huippufiilis! :) Tuomarihan oli muuten sama, joka oli Pirkan kokeessa pari viikkoa sitten. Meidän suorituksen lopuksi kun saatiin suullinen arvostelu ja juteltiin hetki, kysäisinkin, että muistaako hän meidät edellisestä kokeesta. Hyvin kuulemma muisti ja olimme molemmat iloisia, että me Karman kanssa olimme nyt tässä pisteessä.

Karman kummankin nomekokeen arvostelut on nyt päivitetty tuonne Karman omalle sivulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti