torstai 25. heinäkuuta 2013

Maahanmenoja

Edellisten kisojen ruutu olisi ehkä pelastettu sillä, jos koira osaisi mennä täydellisesti hissinä maahan. Vaan kun ei osaa.

Monesti on puhuttu, että tokossa on hyvä olla eri käskyt eri maahanmenoihin, koska ne ovat eri liikkeitä. Niinpä minä pennusta lähtien opetin Valalle, että "maa" on paikoilla ollessa maahan (ts. sivulla ollessa esim. paikkamakuun alku tai sitten kaukoissa) ja "down" liikkeestä maahanmeno. "Maa" tosin on nyttemmin käskynä myös luoksarin pysäytyksessä. Hirveän loogista siis.

Katin koulutuksessa oli puhetta maahanmenoista. Hän kertoi, että hänen koirillaan on kolme eri maahanmenoa: 1) nopeasti pudoten, 2) hissi ja 3) pään painaminen maahan. Nopeasti pudoten maahanmeno on käytössä mm. jäävissä, hissi kaukoissa ja pää maassa -asento on taas paikkamakuuta varten. Kun koira osaa eri tekniikat ja käskyt, niitä voi hyödyntää vaikkapa siinä ruudussa. Jos koira on ihan takareunalla --> nopeasti pudoten maahan (jolloin koira hyvin todennäköisesti siirtyy vähän eteenpäin). Jos koira on ihan ruudun etureunalla, hissimaahanmenolla sen saa todennäköisemmin pysymään ruudun sisäpuolella. Katikin sanoi sen saman asian, hänellä on käytössä eri maahanmenokäskyt, koska ne ovat eri liikkeitä.

Minä vasta nyt taisin tajuta, mitä tuolla "eri käskyt, koska ne ovat eri liikkeitä" tarkoitetaan. Se ei siis tarkoita sitä, että eri tokoliikkeissä sinänsä pitäisi olla eri käskyt, kuten minä olen lähinnä asian tähän asti ajatellut. Kyseessä on sen sijaan todellakin se, että eri maahanmenot itsessään ovat eri liikkeitä. Kuulostaa ehkä pieneltä asialta, mutta minulle tämä oli hyvä oivallus. "Istu" ja "seiso" ovat eri asioita, ja myös hissinä maahan ja pudoten maahan ovat yhtä lailla eri asioita. 

Nyt Valalla on hirveän näppärästi pari eri maahanmenokäskyä, jotka kuitenkin ilmeisesti molemmat tarkoittavat koiralle samaa (eli suhteellisen nopeata putoamista). Kuitenkin kaukoissa sillä onkin yhtäkkiä samalla käskysanalla vaatimuksena osata tehdä s-m -vaihto hissinä. Varmaan osittain ihan hyvä syy, miksi kaukojen kanssa on ongelmia. En silti tiedä, jaksanko Valan kohdalla enää alkaa puutumaan tähän käskysanaongelmaan. Ehkä pitäisi, mutta en tiedä, riittääkö aikaa ja energiaa...

Seuraavan koiran kanssa sitten treenataan alusta lähtien fiksummin.

1 kommentti:

  1. Hyvä oivallus, en itsekään ole koskaan ajatellut asiaa noin, vaan juurikin liikekohtaisesti. Se on melko outoa, kun yleensä tykkään kovastikin soveltaa, mutta tätä en olekaan tajunnut, vaan pysynyt aina siinä tietyssä käskysanassa liikkeen mukaan. Täytyykin alkaa Gingan kanssa tähän panostamaan, etenkin jos loppuvuodesta pääsisimme voittajaluokkaa kokeilemaan, siellä kun tulevat nuo kaikki haastavimmat liikkeet.

    Vala on vielä kovin nuori, että kyllä siinä mielessä ainakin lähtisin korjaamaan tuota käskysanaongelmaa, jo vaikka ihan siinä mielessä, että seuraavaa koiraa ajatellen se ajatus niistä käskysanojen eroista olisi sitten käytännönkin tasolla selvillä. :)

    VastaaPoista