maanantai 14. lokakuuta 2013

Kouluttautumista nuorten koirien ringin mukana

Eilen meillä oli taas ohjelmassa nuorten koirien ringin koulutus. Kouluttajana meillä oli tällä kertaa Oili Huotari. Paikkakin oli minulle ihan uusi, sillä olimme vuokranneet koulutusta varten Kana-areenan toko-hallin Längelmäeltä. Oli kyllä taas tosi kiva ja antoisa päivä. 

Oili piti meille alkuun luennon, jossa hän kävi läpi mielestään tärkeimpiä juttuja tokokoiran kouluttamisessa. Tämän jälkeen meillä oli "yllätysohjelmana" vuorossa lyhyt koemainen setti (paikkamakuu + 3 liikettä / koira). Tämän jälkeen aamupäivän lopuksi tehtiin kaikenlaista häiriköintitreeniä kaikki yhdessä. Lounastauon jälkeen käytiin läpi parin kierroksen verran jokaisen koirakon ongelmakohtia.

Vala teki paikkamakuun hyvin. Olen kovin tyytyväinen, ettei se ollut kääntynyt vinoon, vaikka piilo olikin tosi sivussa koirarivistöön nähden. Yksilöliikkeiksi valitsi hetken tuumailun jälkeen seuruun, metallihypyn ja luoksarin. Seuruu oli pääpiirteittäin ok, mutta Vala tiputtelee kontaktia käännöksissä. Hyppynoudossa minä heitin lahjakkaasti ensimmäisen heiton päin estettä, mutta Vala ei ollut moksiskaan tästä ylimääräisestä säätämisestä ja heiton uusimisesta. Vino perusasento loppuun. Luoksetulossa oli tosi hyvä stoppi, mutta maahanmenossa V jäi taas ekalla käskyllä seisomaan. Sivulletulo hypäten.

Häiriköintitreeni oli minun mielestäni ihan huippuhyödyllinen. Tehtiin paljon harjoituksia, joissa toiset koirat olivat ihan lähellä, ja koiran tehtävänä oli keskittyä kuuntelemaan vain omaa ohjaajaa (ja toisaalta myös luottaa ohjaajaan niin, että koira voi tehdä työnsä rauhassa, eikä sen tarvitse välittää muista), esim. seuruuta, paikkamakuun alkuja ja loppuja, kaukoja.


Tässä on meneillään paikkaistuminen - jonossa. Kuva (c) Maiju Ojamies.

Häiriköinti-/kuuntelutreeni oli Valalle (ja muillekin koirille) tosi rankkaa. Koira joutui keskittymään kunnolla. Valaa meinasi vähän ahdistaa touhu välillä, mutta hirveän hyvin se pystyi skarppaamaan ja selviämään tehtävistä. Tällaista treeniä pitäisi kyllä tehdä enemmän, on tosi hyödyllistä.

Iltapäivällä tein Valan kanssa jääviä liikkeitä sekä ohjattua noutoa. Kummassakin oikeastaan suurimpana ongelma oli, että minä olin vähän hukassa, että miten jatkaa treenailuja tästä eteenpäin. Vala sekoittaa jääviä jonkin verran tällä hetkellä, koska sen kanssa treenattu vain kutakin liikettä erikseen, joten siirtyminen kohti valmista zetaa tuntui vähän hankalalta. Ohjatussa taas V periaatteessa osaa noudon, mutta jotenkin se keskikapula vaan tahtoo kuitenkin vetäää sitä puoleensa (minun tulkintani on se, että V lukitsee ensimmäisen kapulan, johon sen katse sattuu osumaan ja juoksee täyttä vauhtia sitten sille). Molempiin liikkeisiin saatiin hyvän oloisia vinkkejä ja ideoita :) 

Pääpointtina kummassakin liikkeessä on, että ne tarvitsevat paljon toistoja. Jääviä pitää treenata paljon sekaisin. Lisäksi Valan virettä voisi nostaa (koska se ei ääntele, tätä voi nyt tehdä suht huolettakin), ja jäävistä pitäisi tehdä koiralla ihan superhuippukiva liike. Valalla on nyt teknisesti ihan hyvät jäävät, joten zetasta tulee hieno liike, kun siihen saadaan mukaan asenne "Ihan mahtavaa, mä saan nyt tehdän jäävät!". Pikkumiinus tekniikkapuolesta tuli siitä, että istumisessa V nostaa toista etutassuaan minun palatessani koiran luo. Se on juttu, johon pitää puuttua jossain välissä, mutta ei niissä treeneissä, kun tehdään fiilistä ja kokonaisuutta.

Moni on neuvonut tekemään ohjattua niin, että kapuloiden etäisyys sivusuunnassa olisi esim. 10 m, jotta koira oppisi tekemään hyvät kaaret. Olenkin tätä tehnyt Valalle, mutta tässä on juuri ilmennyt tuota yo. ongelmaa. Oilin mielestä olisi parempi treeenata aina kisamaisilla etäisyyksillä, ja opettaa siitä koira menemään oikealle kapulalle. Minusta tuntuu hyvältä tekniikalta, koska haluaisin, että V osaisi erotella ne kolme kapulaa toisistaan. Merkin opettamisesta Oili sanoi samaa, mitä olenkin jo Valan kanssa tässä ehtinyt vähän treenata. Eli merkki erikseen noudosta. Kun tehdään merkkiä, viedään kapuloita häiriöksi, mutta niitä ei silloin noudeta. V jää aika paljon kiinni kapuloihin, joten tavoitteena on tehdä merkistä sille superjuttu, joka on vielä niitä kapuloitakin kivempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti