tiistai 27. maaliskuuta 2018

Talvilomalla

Ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin talvella pohjois-Suomeen lomailemaan. Aiemmin ei ole ollut oikeastaan erityistä hinkua sinne, koska en laskettele, ja hiihtänytkin olen viimeksi ylä-asteella pakotettuna. Onneksi talvella voi tehdä kuitenkin paljon kaikkea muutakin: monet patikkareitit ovat käytettävissä ja lumikengillä pääsee hyvin kulkemaan! Loman päämaja sijaitsi Rukan tuntumassa Konttaisjärven rannalla, jossa oli jo ihan vieressä kivat ulkoilumaastot ja lähietäisyydellä lisäksi paljon muita mielenkiintoisia kohteita.


Tytöt Konttaisen huipulla, juuri ennen lumisadetta. Ensimmäisenä kokonaisena päivänä kivuttiin toki heti mökin vieressä nousseen vaaran päälle, josta oli vallan hienot näkymät. Samalla patikoitiin pätkä Karhunkierroksen reittiä ja käytiin katsomassa Suolammen laavua (kokolailla lumessa, jäikin sitten evästauko pitämättä).


Painit menossa...


Revontulet Konttaisen yllä


Lisää revontulia Konntaisjärven jään yllä


Riisitunturin kansallispuistossa - täällä meinasi alkutaipaleella olla ihan ruuhkaa, melkein jonossa sai kulkea kohti tunturin huippua...


... vaan onneksi suurin osa käänty huipulta takaisin parkkialueelle. Meidän reittimme (Riisin rietas) jatkui eteenpäin, tässä kuvassa vielä juuri ja juuri näkyy jopa merkkitolpat. Alempana rinteessä ne olivat jo ihan kokonaan hautauneet lumeen, joten eteenpäin oli suunnistettava muilla keinoin.


Olen itse kerran aiemmin käynyt Riisitunturilla kesäaikaan ja siitä reissusta jäi sellainen fiilis, että joskus pitää päästä uudestaan. Uutta kesäreissua ei ole tullut, mutta talvinen Riisitunturi on jotakin todella kaunista, suosittelen ehdottomasti! Saimme päivän aikana kokea vaihtelevaa keliä, kun alkumatkalla ja tunturin huipulla ihmeteltiin maisemia täydessä auringonpaisteessa ja myöhemmin päivällä iski sitten sellainen lumipyry, että hetkittäin näkyväisyys meni kovin heikoksi (ja siinä sitä sitten taas tähyiltiin niitä reittimerkkejä ja suunnistettiin eteenpäin gps:n avulla).


Riisinsuo lumipyryssä


Pikku-Karppi, onneksi prinsessalle oli edes pyllynalunen tarjolla!


Vielä kerran Riisitunturin maisemaa - aurinko yrittää pilkahtaa lumipyryn jälkeen


Konttainen, revontulet ja tähdenlento


Yhtenä päivänä käytiin kiertämässä pieni Karhunkierros. Olen tämän reitin kävellyt kahteen kertaan kesäaikana, nyt ensimmäistä kertaa talvella. Polut olivat talvellakin selkeät (kesäaikaan jopa turhankin tylsää "hiekkatietä"), ainoa haastava osuus on Kallioportin rappuset, jotka lumiseen aikaan ovat vähintäänkin liukkaat... 


Korouoman rotkolaakso. Muuten kiva lenkki, mutta yhden osuudet oli kansoittanut kolme bussilastillista turisteja, joiden mielestä me olimme jotakin ilmeisen mielenkiintoista, kun kovasti halusivat meitä valokuvata. Ihan hauska oli muutama sana heidän kanssaan vaihtaa (osa oli kovin kiinnostunut koirista), mutta loppupeleissä alkoi kyllä jo ärsyttää, kun porukkaa oli järkyttävän paljon eikä luonnonrauhasta ollut tietoakaan. 

Lisäksi ehdittiin tietysti vähän ihmetellä Rukan menoakin. Usvan kanssa käytiin harjoittelemassa hihnassa kulkemista ym., sillä välin kun toiset olivat laskettelemassa. Pääsimme myös testaamaan, miltä tuntuu, kun helikopteri lentää yli matalalla pään yläpuolelta: ei juuri miltään, totesi Usva. Sen sijaan ihmiset, jotka liikkuvat omituisesti kävellen monot jaloissan saati sitten suksilla mäkeä laskiessaan, aiheuttivat teinikoiralle päänvaivaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti