lauantai 18. kesäkuuta 2016

Karman alkuvuoden tokotreenit

Kisakäyntien päviityksiä lukuunottamatta blogi laahaa aikalailla jälkijunassa. Muistaakseni aloin suunnitella tämän tekstin kirjoittamista maaliskuun tienoilla, mutta jotenkin nyt havahdun siihen, että nyt on jo kesäkuu ja treenikuulumiset on yhä päivittämättä...

Helmikuun alussa nuorten koirien rinkiä oli kouluttamassa Jessica Svanljung. Koulutus oli TamSKin hallilla, joten paikka oli meille hyvin tuttu. Me treenattiin ensimmäiseksi jääviä, joissa ongelmana oli, että Karma valitsee väärän asennon. Näytettiin pätkä tekemistä liikkuroituna ja J oli heti sitä mieltä, että ongelma lähtee jo itse liikkeeseen tulosta. Karma ei keskity siirtymässä, ei liikkeen valmistelussa eikä liikkeen alussa kunnolla --> fokus tekemiseen on hävinnyt, koira ei ole kuulolla, ja tekee siksi vääriä asentoja. Näinpä tässä treenissä päädyttiin siis treenaamaan liikkeen alkua ja valmistelua. Olin itse kuvitellut siirtymien olevan ihan hyvässä kunnossa ja Karman olevan niissä hyvin kuulolla, mutta eipäs sitten taidettukaan olla niin hyvällä tasolla kuin luulin. Jääviä itsessää J suositteli tässä vaiheessa treenattavan niin, että ohjaaja peruuttaa ja koira kulkee edessä kirsu kohti ohjaajaa, koska tällöin pystyy itse (myös yksin treenatessa) näkemään kaiken ja reagoimaan koiran toimintaan heti.

Toisena juttuna Jessican koulutuksessa katsottiin kaukoja, joissa isona ongelmana oli Karman jumittaminen ja tekniikan hajoaminen varsinkin i-m -vaihdossa (K menee maahan lonkalle, vetää toisen etutassun allensa, painaa pään maahan jne., eikä näistä asennoista enää nouse istumaan). Tässäkin ongelmana näytti oikeastaan olevan keskittyminen ja ympäristön häiriöt ---> avainsanana korjaukseen on kontakti. Jessican kanssa lähdettiin työstämään tästä sivupalkkojen kautta (kaksi namikippoa koiran kummallakin puoella) sekä myös etupalkalla (namikippo koiran ja ohjaajan välissä, tai ohjaajan takana). Tämä tuntui hetken aikaa ihan toimivalta ratkaisulta, mutta myöhemmin keväällä sain Karman jumittamaan kippoihin, minkä seurauksena luovuin kippojen käytöstä ainakin toistaiseksi. Ehkä näihin palataan kuitenkin vielä myöhemmin.

Jessican koulutuksessa meidän osuus oli kaikkiaan aikalailla teemalola "back to basics".

Huhtikuun alkupuolella olisi ollut samalle päivälle tarjolla kaksi koulutusta (tosi harmillista, että osuivat samalle päivälle nämä). Valinta osui Heidi Pesosen koulutukseen nuorten koirien ringin kanssa, ihan jo siitäkin syystä, että Heidi oli minulle kouluttajana ihan uusi tuttavuus, mutta olin kuullut hänestä paljon hyvää. Paikkana oli tällä kertaa Ylökk:in halli, jossa Karma ei ollutkaan tätä ennen käynyt. Karmalla oli juoksut, joten hallin sääntöjen mukaisesti treenattiin housut jalassa, mikä varsinkin alkuun vähän häiritsi Karmaa itseään. Kivasti päästtin kuitenkin yli housujen aiheuttamasta häiriöstä ja pystyttiin treenamaan ihan kunnolla.

Meidän päivän teemana oli kuuteleminen. Karma saattaa tuntua olevan kuulolla ja näyttää fokusoivan tulevaan tehtävän, mutta lähteekin sitten käskyllä suorittamaan jotakin muuta, eism. ruutuun menossa se kyllä bongaa ruudun liikkeen valmistelussa, mutta lähetyskäskyllä saattaakin lähteä katsomaan kentällä olevaa toista merkkiä, hyppyestettä jne. Heidin kommentti tähän (nähtyään pätkän meidän tekemistä) oli, että nyt Karma selvästi itse valitsee, mitä se haluaa tehdä ja minä olen sallinut sen tehdä tämän valinnan. Karma on myös koira, joka jää helposti toistamaan samaa asiaa (virhettä) uudestaan ja uudestaan, jos sen yrittää saadan vain uudella käskyllä korjaamaan asian. 

 Treenattiin kuuntelua mm. merkin kierrossa, ruudussa ja noutamisessa (en halunnut juoksujen ja juoksuhousujen takia tehdä mitään tarkkaa istumista tai maahanmenoa vaativaa). Heidi ohjasi minua treenin läpi kertoen, mitä tehdä milloinkin, miten reagoida koiran toimintaa, mihin pitäisi puuttua, mistä erityisesti kehua. Jos Karma ei liikkeen valmistelun jälkeen lähde käskyllä suorittamaan oikeata tehtävää, se saatetaan tekemään pyydetty tehtävä (tästä ei kehuta, koska koira ei tehnyt itse työtä!) ja sitten tehdään alkuperäisesti pyydetty tehtävä uudestaan. Tässä kuitenkin pitää olla sen suhteen tarkkana, että koiraa pääsee palkkaamaan riittävän paljon, jotta motivaatio säilyy. Tehtäviä täytyy siis tarvittaessa myös helpottaa esim. välimatkaa lyhentämälä. Onnistumisista kunnon palkka! Vaikka Karma onkin välillä aika herkkis, se myös kestää oikeasti aika paljon (kunhan ohjaaja vaan on reilu ja muistaa palkata oikeasti kunnolla). 

Päällimmäisenä oppina koulutuksesta jäi käteen, että treenejä Karman kanssa olisi syytä kiristää. En voi tarjoamisen varjolla antaa koiran itse valita, mitä se tekee. Kuitenkin pitää aina ja koko ajan tarkkailla fiilistä! Jos fiilis laskee, pitää heti pysähtyä miettimään, mitä on tekemässä ja mihin suuntaan edetään.

Viikottaiset tokotreenit meillä on aina keskiiviikkoisin valkkuryhmän kanssa. Toukokuun alusta alkoi taas kesäkausi, joten tällä hetkellä treenailemme ulkona milloin missäkin. Tosi hyvä juttu päästä hyödyntämään erilaisten paikkojen häiriöitä. Lisäksi tarjolla on säännööllisen epäsäännöllisesti kimppatreenejä nuorten koirien ringin kanssa sekä nyt alkukesän ajan on myös treenejä TamSKin SM-joukkuelaisten kanssa.

Viime viikon lauantaina treenattiinkin joukkuelaisten kanssa Maiju Ojamiehen koutsaamana. Minä ehdin käydä paikalla vain aika pikaisesti, mutta päästiin kuitenkin kivasti tekemään, kiitos joustosta! Katsottiin Maijun kanssa vasemmalle käännöksiä, joissa Karma meinaa helposti istua (tai niiata). Nyt olisi sitten minulla opettelussa askelkuviot tähän... ei vaan ole ihan helppoa! Tosi paljon kuitenkin on vaikutusta sillä, miten minä kävelen. Tämän viikon keskiviikon valkkutokossa Sanna ottikin näitä käännöksiä myös videolle, joita sitten myös analysoitiin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti