sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kenraalitreeni

Vietin eilen Karman kanssa päivän Nokialla nometreenien parissa. Päivikki tuli taas kouluttamaan meitä. Paikalla olivat kaikki Repo-pennut sekä vierailevana tähtenä vielä aiemman Sv-pentueen Kössi. Oli tosi kiva nähdä kaikkia, ja oli tosi kiva päästä osallistumaan koulutukseen.

Päivikki oli suunnitellut meille Pirkan dameja silmällä pitäen koemaisen treenin. Oli aika jännää, eka kokeenomainen tilanne Karman kanssa. Ekalla rastilla oli ohjaus ja markkeeraus ja toisella rastilla sitten aikarajoitettu haku. Suoritusvuorot arvottiin päivän alussa, meille Karman kanssa osui numero neljä.

Kävin vähän katsomassa ensimmäisten koirakoiden suorituksia ykkösrastilla, niin tiesin sitten, mitä odottaa Karman kanssa. Tehtävät olivat hyvin sellaisia, mitä Pirkan dameissa on ollut ainakin niillä kerroilla, kun olen Valan kanssa siellä startannut. Karmalle tämä oli oikeastaan eka kerta, kun se teki sokkona linjaa. No eihän se suoraan mennytkään, mutta matkat olivat sen verran lyhyitä, että sain sen osumaan oikealle alueelle, ja saatiin molemmat damit ylös. Lähihakupillitykseen se ei reagoinut ihan niin napakasti, kuin olisi suotavaa ja lähti vähän siitä laajentamaankin aluetta turhan paljon. Markkeeraukseen ammuttiin laukaukset starttipyssyllä, meidän kohdalla tosin sattui panokset loppumaan, eikä toiseen heittoon saatu laukausta. Karma on yleensä kakkosmarkkeerauksissa noutanut ensin viimeiseksi heitetyn, mutta nyt se lähtikin heti ensimmäisenä heitetylle (ehkä jäi laukauksen takia vahvemmin mieleen?). Tämä dami löytyi helposti. Toiselle se lähti ok, mutta ensimmäisen pudotuspaikka veti puoleensa ja lähti sinnepäin etsimään. Kutsuin pois ja lähetin uudestaan, jolloin se lähti taas hyvin liikkeelle. Selkeätä muistikuvaa sillä ei pudotuspaikasta kuitenkaan ollut, mutta haulla saatiin lopulta toinenkin dami noudettua.

Hakuun Karma lähti hyvin, mutta joku muu kiinnosti sitä nyt alueella dameja enemmän. Järkevänä minun olisi pitänyt kutsua koira pois ja ohjata sitä oikealle alueelle tekemään töitä, mutta jotenkin en vaan osannut reagoida tilanteeseen. Vähän liikaa jäänyt ehkä itselle päälle ajatusmalli, että ei saa puuttua koiran työhön.. Kaikkiaan saldona meille aikarajan puitteissa yksi noudettu dami + toinen, jota Karma kävi pariinkin kertaan siirtämässä ruudussa. Ei mennyt ihan putkeen tällä kertaa, mutta Päivikki oli sitä mieltä, ettei nyt kannata kuitenkaan hirveän huolissaan tästä olla. Tänään oli tällainen päivä.

Kaikkien suoritusten jälkeen pidettiin lounastauko laavulla makkaranpaiston ym. merkeissä. Samalla käytiin läpi päivän tehtäviä ja ongelmia. Päivikki näytti omalla koirallaan harjoitusesimerkkejä, mitä treenata (nenänkäyttö, kantaminen, luovutukset, maltti).

Kotiläksyksi me saimme Karman kanssa damin kantoharjoituksia (koska nyt Karma tarttuu välillä aika huonolla otteella ja kantaa huolimattomasti), lähihakua ja nenänkäyttöharjoituksia. Allekirjoitan nämä täysin. Lähihakua ei olla tehty hetkeen, ja oikeastaan harjoitukset siinä ovat olleet turhan samankaltaisia. Vaihtelevuutta siis! Samoin nenänkäyttöä pitäisi vahvistaa, koska Karma hakee haussa vahvasti silmillään. Sinänsä hakua tuollaisena "koemaisena" ei välttämättä tarvitse treenata, mutta tehdä sen sijaan erikseen nenänkäyttötreenejä.

Loppuun tehtiin vielä parin koiran kanssa harjoituksina damin kantamista/luovuttamista, lähihakua sekä koiran yleistä hallintaa. Minusta tuntui tosi opettavaiselta katsoa näitä muiden juttuja, tästä sai paljon irti, vaikka ei Karman kanssa tehtykään enää itse mitään. Ehkä jää jopa paremmin asioita mieleen, kun voi keskittyä täysillä seuraamaan tilannetta ja miettimään asioita.

Malttiharjoituksia voisi ottaa Karman kanssakin taas lisää ohjelmaan, ovat nekin viime aikoina jääneet. Valan treeneissä on läpi talven ollut aina välillä mukana (kun ei ole liian kylmä pitää sitä odottelemassa paria tuntia kylmässä hallissa..), mutta enemmäkin tätä voisi tehdä ja muissakin tilanteissa. Tähän liittyen katsottiinkin vielä illalla pitkästä aikaa yhdessä leffaa telkkarista:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti