keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Ongelmien välttelyä

Aina muistetaan toitottaa, että jos haluaa kehittyä, pitää harjoitella vaikeita asioita (eikä niitä jo muutenkin helppoja ja hyvin sujuvia). Ihan loogista. Kyseessä sattuu kuitenkin olemaan asia, jonka muistan aina silloin tällöin - mutta en siis läheskään aina. (Ehkä vain välttelen hankalia juttuja.)

Tein itselleni listan evl-liikkeistä miettien samalla meidän tilannetta niissä. Luokassa on kolme liikettä, joissa on kertoimena neljä: luoksetulo, ruutu ja kaukot. Meille kaksi tällä hetkellä vaikeinta liikettä ovat luoksetulo ja kaukokäskyt. Kannattaisi varmaan oikeasti treenata. Itse asiassa minä sain tästä tilanteen tajuamisesta kyllä lisää treenimotivaatiota.

Luoksari onneksi otettiin esille Tiltun koulutuksessa reilu viikko sitten. Koulutuksesta saatuja ideoita onkin nyt toteutettu käytännössä. Vala on tehnyt suoria luoksetuloja (saa ampua kiinni lelupalkkaan) aika paljonkin, välillä paremmalla menestyksellä ja välillä vähän heikommalla. Maanantaina tavoitteelisten tokoissa V teki pari tosi hyvää toistoa. Matka ei ole kovin pitkä, sillä pidemmällä matkalla V alkaa helpommin tarjota pomppuja. Samaten merkkikartiot ilmeisesti aiheuttavat jonkin verran pomppimista. Eli vähitellen pitää pidentää matkaa, ja pitää luoksarimerkit mukana treeneissä. Varmasti vaaditaan paljon toistoja... jos koira on 3,5 vuotta saanut tulla loikkimalla, niin ei liikkumista ihan hetkessä korjata sujuvaksi matalammaksi laukaksi. Olen kuitenkin toiveikas tämän suhteen.

Stoppia on tehty ensin ihan vaan paikalla seisomisena. Eli olen jättänyt Valan seisomaan, kävellyt itse jonkin matkan päähän, appari on huutanut "käsky" (1-3 krt), ja sitten olen palannut koiran luo palkkaamaan antamalla pallon. Hakusessa on siis nyt alkuun ollut rauhallisempi mielentila paikoilla seisomiseen ja odottamiseen. Tämä on alkanut sujua, ja tänään kokeilin treeneissä pienen tauon jälkeen pysäyttää Valan kohteen kierron jälkeen. Vala pysähtyikin hyvin, vähän katseli levottoman oloisena ympärilleen, kun Satu huusi "käsky":n, mutta jalat pysyivät nätisti niillä sijoillaan paikoillaan. Tästä sitten taas palkkasin viemällä pallon koiralle. 

Kaukot on sitten kaukot. Kuten jo aiemmin totesin, kyseessä on minun inhokkiliikkeeni. Alkusyksystä lähtien näitä on (muka) treenattu ahkerasti, mutta oikeasti treenit ovat olleet aika kausiluonteisia. Välillä on intoa, ja tehdään ehkä viikon verran päivittäin, mutta sitten taas hetken päästä on valuttu takaisin 1-2 krt viikossa treenirytmiin. Tämä liike kuitenkin oikeasti vaatisi ihan älyttömän paljon treeniä. Nyt siis taas on menossa uusi yritys tehokkaaseen treeniin. Pitkästä aikaa tänään tehtiinkin kaukoja tallilla, kun yleensä tämä ällötys on kaiken huipuksi säästetty vai kotiharjoitteluun. Tehtiin i-s-i -vaihtoja. Minun ollessani kyykyssä koiran edessä meni ihan ok, mutta V ei kestänyt sitä, että nousisin seisomaan. I-s on helpompi kuin s-i, jossa koiran pitäisi osata peruuttaa etujaloilla. Hitsi, kun saisin tuon eläimen ymmärtämään, että tahtoisin sen liikuttavan etutassuja, mutta pitävän takatassut paikoillaan. Hirveän vaikeata! (Vala teki yhden huikean venytysyrityksen, kun se koitti käskystä istua niin, että piti kaikki jalat paikoillaan :D Hetken päästä se totesi, ettei tämä nyt oikein ole hyvä, ja siirsi pyllyn etujalkojen luo... plaaa...)

Vähän pelottaa, ettei me saada näitä liikkeitä kuntoon ennen ensimmäisiä evl-kisoja (joihin olen siis "henkisesti ilmoittautunut"). Toisaalta en usko, että saisin välttämättä näitä treenattua yhtään paremmiksi siltikään, jos päättäisin myöhentää kisaamisen aloitusta. Kummasti se koestartti motivoi treenaamaan.

4 kommenttia:

 1. Voisko tää treenimenetelmä toimia teillä i-s-vaihdoissa? :)

  http://www.youtube.com/watch?v=E6pFhs85F_E

  Tälläkin metodilla, eli takatassutargetilla, on asiaa yritetty opettaa peuranpojalle:

  http://www.youtube.com/watch?v=LowfNN5P1Ho

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonkin tuon jumppapallovideon aiemminkin katsellut, se on kyllä hienon näköistä tekemistä!

   Tuo target voisi olla ihan kokeilemisen arvoinen. Vala on treenannut jonkun verran niin, että sillä on joku "este" (siivousmoppi, hyppyesteen lauta tms.) takatassujen edessä, ja sen yli ei saa tulla, mutta voisikin kokeilla tuota, että tassut pitää olla jonkun alustan päällä.

   Kiitos ideoista :)

   Poista
  2. Rasmuksella toimi parhaiten rima tai hyppyesteen lauta takatassujen edessä. takatassutarget ei ollut sille tarpeeksi selkeä. Ja ihan vaan se, että ohjaaja oli täysin mustavalkoinen eli vain täydellisistä vaihdoista = takatassut paikoillaan tuli palkka :) t. Päivikki

   Poista
  3. S-I -vaihtoa olen tehnyt paljon myös niin, että koiran takajalat ovat matalalla portaalla ja koira joutuu peruuttamaan etujalat ja siis koko kropan portaalle. Toimi meillä! t. Päivikki

   Poista