perjantai 30. elokuuta 2013

Pitkästä aikaa...

Sen verran paljon on nyt ollut elämässä puuhaa, etten ole juurikaan ehtinyt blogi- enkä kotisivuosastoa päivitellä, ihan pikaisesti tuli tuo edellisen kokeen tuloskin blogiin naputeltua. Muutimme elokuun loppupuolella uuteen kotiin, mikä luonnollisesti on suurin syy hiljaiseloon netin puolella. Tokoharrastusta on kuitenkin jatkettu aktiivisesti (no siis muuttopäivähän osui meillä lauantaille, jolle oli jo aiemmin sovittu koko päivän kestävä tokokoulutus - minä ja Vala siis jätimme muut kantamaan meidän tavarat ja suuntasimme toko-oppia hakemaan...).

Meillä oli nuorten koirien tokoringin tiimoilta kaksi päivää Katja Kiviahon (tämän vuoden MM-3) koulutusta, 18.8. ja 24.8. Paljon tulikin taas ideoita ja ajatuksia evääksi tulevaa varten, toivottavasti osaan jotakin niistä oikeasti hyödyntää. Olen ainakin nyt pyrkinyt tekemään itselleni treenivihkoon kunnon muistiinpanot jokaisesta tällaisesta ohjatusta koulutuksesta, jossa olemme nyt kesän aikana käyneet. Joskohan asiat pysyisivät paremmin mielessä ja jos vaikka edes silloin tällöin tulisi silmäiltyä vanhoja muistiipanoja läpi, ne kun oikeasti ovat usein hyvinkin hyödyllisiä.

Ensimmäisellä Katjan koulutuskerralla kävimme alkuun läpi teoriaa (jonka itse ainakin koin todella hyödylliseksi), ja sen jälkeen sitten vietimme loppupäivän kentällä, jossa treenasimme yhden kierroksen. Vala teki tunnaria, johon löytyi tällaisia pointteja:
  • paljon vireen treenausta. Koiran pitää oppia laskemaan kierrokset tunnariin (sekä vastaavasti esim. myös kaukoihin). Harjoitus: tehdään ensin jotain kiihdyttävää (leikki, vauhdikas liike kuten hyppynouto), sitten siirtymä ja tunnari. Alkuun siirtymään ja koiran rauhoittamiseen käytetään enemmän aikaa, myöhemmin vähemmän. Korostettu vihje "nyt tehdään TUNNARI"
  • Vaikeita harjoituksia (helpohkossa paikassa, lyhyeltä matkalta). Pitää pistää koira oikeasti töihin ja käyttämään nenäänsä. Eli siis kapuloita erilaisiin muodostelmiin, tosi lähekkäin, 20 kapulaa rivissä jne.
  • Välillä myös ihan tavallista treeniä (koemaista) rauhallisesti (ei kierrosten nostatusta eikä kikkailuja kapuloilla), jotta säilyy myös tietty rutiininomaisuus sekä koiran itsevarmuus (helppo harjoitus).
Tehtiin myös yhteisesti aika paljon paikallaoloja, ja niiden alkuja ja loppuja. Muutamia pointteja siitä:
  • Koiran pitää kuunnella omaa ohjaajaa. Ei saa reagoida muiden käskyihin eikä liikkuriin + pitäisi toimia nopeasti oman ohjaajan käskystä --> yllättävänkin haastavaa (ainakin tällä hetkellä)!
  • Koiran pitäisi pitää jatkuva kontakti ohjaajaan, ei saa vilkuilla liikkuria (tai muita), joka kulkee ohi. Ts. koiran fokus pitäisi olla ohjaajassa ja yhteyden koiran ja ohjaajan välillä auki
  • Jätössä koiran pitäisi skarppina. Harjoitus: kävele poispäin koirasta ja x matkan (vaihtelevuus!) jälkeen vapautus ohjaajalla olevan leluun.

Katjan toisena koulutuspäivänä treenattiin kaksi kierrosta. Valan setti oli kisanomainen, eli tehtiin liikkeet liikkuroituna putkeen ja sen jälkeen sitten palautekeskustelu Katjan kanssa. Ensimmäisessä osassa tehtiin hyppynouto, seuruu, tunnari ja liikkeestä istuminen. Toinen osa puolestaan koostui luoksetulosta, metallinoudosta ja ruudusta. Pääpiirteittään liikkeet ok (mutta kyllä jokaisessa olisi vielä työstettävää), lukuunottamatta ruutua, joka meni ihan pieleen, kun Vala ei hahmottanut lainkaan ruudun sijaintia (sama ongelma, joka ilmeni edellisissä kisoissakin?). Ruutua sitten hinkattiinkin loppuun vähän enemmän. Tehtiin harjoitusta niin, että apparit kävivät aina siirtämässä ruudun uuteen paikkaan sillä välin, kun minä touhusin koiran kanssa muuta vähän sivummalla.Voi hitsi, kun tulee tällaisia liikkeiden lahoamisia...

Yleisesti:
  • Tasapaino vireen nostamisen ja laskemisen välillä. Olen pitkään pyrkinyt hillitsemään Valaa kehässä, mutta Katjan mielestä sitä voi ihan hyvin kehua ja vähän nostaakin liikkeiden välillä (-> näyttää paremmalta)
  • Ennakoi tulevia liikkeitä, kun palkkaat (sosiaalinen palkka) edellisestä liikkeestä. Jos tulossa rauhallinen liike (tunnari, kaukot) --> hillitympi palkkaus, kun taas vauhtiliikkeitä ennen voi palkata innostavammin
  • Palkkauksen jälkeen koira kunnolla haltuun ja siitä kaunis ja hillitty siirtyminen seuraavaan liikkeeseen
    • Vala osaa "tässä" käskyn (vapaa seuruu / nomeseuruu), joten sitä pitää oikeasti käyttää. Kunnon painokas käskysana ja vaatimus, että sitä pitää todella noudattaa
  •  Kehässä ohjaajan huomion pitää olla ihan koko ajan koirassa. Pitää vähän kuunnella, mitä tuomari / liikkuri sanoo, mutta silti keskittyminen koiraan ei saa herpaantua hetkeksikään.
  • Kokeenomaiset treenit kokeenomaisina. Vaikka joku liike menisi pieleen, niin pitäisi silti koemaisessa treenissä jatkaa eteenpäin, ihan kuin kokeessakin. (Perusjuttu, mutta jostakin syystä minulle tosi vaikea noudattaa...)

Lisäksi kävin Valan kanssa pikaisesti perjantai-iltana 23.8. esiintymässä TamSK ry:n tokovalkkuryhmän näyttökokeessa. (Pikaisesti siis siksi, että ne muuttopuuhat oli pahimmillaan siinä perjantai-iltana...) Liikkeinä paikkamakuu, seuruu ja vapaavalintainen liike (meillä hyppynouto). Seuruussa kävi joku vähän ihmeellinen moka, kun Vala sai yhtäkkiä nenäänsä jonkin hajun ja lähti tallustamaan sen perään... seuruu jatkui uudella käskyllä. Alussa käännöksissä oli löysyyttä jonkin verran. Paikkamakuu ilmeisesti hyvin, ja hyppynoutokin. Kokonaisuus oli kiva, jäi hyvä fiilis siitä, että me teimme yhdessä töitä kehässä. Näyttökokeen jälkeen tulikin mukavia uutisia, eli meillä on nyt treenipaikka vuodeksi tavoitteellisesti treenaavien tokoryhmässä :)

Kuviakin olisi kameran muistikortilla, mutta niitä tulee blogiin sitten myöhemmin, kun ehdin siirtämään koneelle ja käymään tiedostot läpi.

2 kommenttia:

  1. Olipa hyviä yleisohjeita meille aloittelijoillekin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että tuntuu hyödylliseltä (ja siis kiva, että joku muukin saa jotain näistä blogikirjoituksista irti :) )

    VastaaPoista