torstai 7. helmikuuta 2013

Tokon korjaussarja

Edellisen postauksen jälkeen kaivoin todellakin vihon ja kynän esille. Kirjoitin paperilla kaikki voi-liikkeet ja niiden ongelma-alueet, joihin treeneissä keskitytään.

Viikonloppuna kävin Valan kanssa yksin treenailemassa pariin kertaan. Ensimmäisellä kerralla teemana oli tunnari ja seuruu, toisella luoksari ja ruutu. Alkuviikosta Johannes auttoin kertaalleen tekemään tunnaritreenin ja tänään olimme taas oman tokoporukan treeneissä, jossa Vala teki paikkamakuun, liikkeestä istumisen ja tunnarin. Voi että, kun mä olen taas niin tyytyväinen kaikkeen!

Tunnaria on paha treenata yksin, mutta tehtiin silti, koska halusin ottaa uusinta yrityksen pian edellisen katastrofin jälkeen. Grillipihtien kanssa on aina hauska kyykkiä maassa siirtelemässä kapuloita (ja seurailla, kuinka satunnaisten ohikulkijoiden jokseenkin kummastelevia katseita..). Tehtiin kaksi toistoa. Ekalla palkkaus oman nuuskimisesta, tokalla kapulan nostamisesta. Alkuviikon treenissä oli tosiaan appari viemässä kapulat (hänkin tosin tuttuna ihmisenä saa käyttää grillipihtejä kapuloiden siirtelyyn), muutoin samaa settiä. Tämän päivän treeneissä tehtiin semi-koemaisesti Katrin liikkuroidessa. Niin ikään kaksi toistoa: ekalla palkkaus kapulan nostosta (V oli aika epävarma), tokalla kerralla V palautti kapulan.
Katrilta tuli hyvä treeni-idea koiran itseluottamuksen / päätöksentekokyvyn vahvistamiseen. Välillä voisi treenata siis niin, että kapulat ovat seinän takana tai eri huoneessa, jolloin koiralla ei ole suoraa kontaktia ohjaajaan eikä mahdollisuutta kysellä apuja. 

Seuruussa on hiottu käännöksiä. Aika jees. Lisää voi kyllä hinkata. Ehkä jopa vähän vireen nostoa ja enemmän tekemisen meninkiä ja näyttävyyttä? Liikkeestä istuminen meni hyvin. Tosin oma luotto Valan osaamiseen tässä on edelleen vähän hakusessa.
Paikkamakuussa ei suurempia ongelmia.

Luoksarin pysäytyksistä on tullut laiskoja. Plaa. Näitä pitää treenata, mutta ehkä tässä tilanteessa mielummin erikseen vaikka puunkiertojen kautta tms. Luoksari + ruutu yhdistelmä on V:lle vaikea. Teinkin sille tarkoituksella sunnuntaiaamuna tyhjälle parkkikselle treenikentän, jossa oli ruutu sekä luoksarimerkit. Tehtiin eka luoksaria ja sitten perään ruutua. Olin vienyt salaa ruutun lelupalkan. Lähetys täydeltä matkalta. V lähti hyvin, mutta noin puolimatkassa se poikkesi linjalta ja alkoi kaartaa ruutua lähinnä olevan luoksarin merkin luo. Huomautin sille ja otin sen pois ja palasimme takaisin ruudun lähetyspaikalle. V todennäköisesti ehti huomata lelupalkan ruudussa ekan yrityksen aikan, joten nyt sen ampaisi ihan suoraan ruutuun. Tätä sitten pari toistoa, niin, että ruudussa oli joka kerta valmiina lelupalkka odottamassa (aika helppo onneksi viedä itsekin koiran huomaamatta, kun V juoksee sillä välin yksin ympyrää leikkien ekana palkaksi saamallaan lelulla...). Tässäkin kaivataan vielä paljon vahvistamista lisää, mutta oikealla tiellä ollaan taas.

Ainoa harmittava asia näissä tokoilussa on alkuviikon treenissä sattunut tapaus. Irrallaan oleva "Deisi" the bichon frise päätti tulla moikkaamaan meitä. Omistaja nainen oli ehkä 10 m päässä, mutta ei tehnyt elettäkään kytkeäkseen koiransa tai kutsuakseen sen pois. No Deisihän tallusti sitten ihan meidän viereen, kun mulla oli V perusasennossa seuraamistreenissä. Minä komensin koiraa vihaisesti menemään pois ja kevyesti työnsin sitä rintakehästä pois päin meistä. No Deisin mammahan suuttui tästä sitten ihan kunnolla ja alkoi huutamaan, että "et sä saa töniä mun koiraa!". Kävimme lyhyen sananvaihdon tilanteesta, joskin ainoa asia, mitä täti jaksoi toistaa oli tuo em. asia. No älysi hän muistuttaa, että minunkin koirani on irti. Minä sitten kysyi, että "kummankohan koira tässä on hallinnassa", kun V pönötti yhä kiltisti perusasennossa. Tähän nainen sitten vaan jatkoi ilmoittamalla, ettei hänen koiraansa saa töniä. 

Ihan oikeasti:
a) minä todellakin kevyesti työnsin koiran pois kertoakseni sille, että se ei ole tervetullut meidän luo. En takuuvarmasti millään tavalla vahingoittanut koiraa, eikä se todellakaan ollut edes aikoimukseni.
b) voisivatko ihmiset rehellisesti myöntää virheensä? Jos oma koira karkaa toisen luo, niin miksi pitää syyttää tätä toista osapuolta?
c) opettelisivat alkeelliset koiranomistajan käytöstavat. Kaikkia vieraita ei tarvitse tervehtiä. Etenkään silloin, kun selkeästi näkee, että toinen ei ole tulossa tervehtimään. 

Tällainen avautuminen vielä tähän loppuun. Vitutti koko tilanne ihan suunnattomasti. Ja tämä on toki vain minun näkemykseni tapahtumista :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti