lauantai 8. syyskuuta 2012

Montaa sorttia



Kävin vetämässä Valalle verijälken torstaina. Ensin ajattelin tehdä "kunnolla": vetään jäljen to illalla ja käydä sitten pe aamusta ajamassa. Alkoi kuitenkin laiskottaa, ja säätiedotuskin lupasi perjantaille sateita, niin päätin sitten kuitenkin ajaa jäljen heti. Muutoinkin vähän epäilytti, sillä edellisestä kerrasta on kulunut aikaa jo vuoden verran. Jäljestä tuli vähän aikomaani lyhyempi, sillä törmäsin vähän yllättäen sellaiseen kuusikko-kosteikkoon, joka lillui vettä (ja siis minähän en todellakaan ollut viitsinyt etukäteen käydä jälkeä suunnistamassa...).



Jäljen teon jälkeen otin Valan autosta, ja teimme metsäautotiellä ohjausharjoituksia. Käytössä oli valkoiset namikupit, joille lähetin Valaa. Pikkuisen meinasi koiran usko loppua kesken, kun tehtiin pidempi eteenlähetys (ehkä n. 80-90 m), mutta uusintakehotuksilla meni perille asti ja sai palkkansa. Luulen, että se oli ihan hyvä oivallus Valalle. Selkeästi koiralla oli muutenkin kivaa, ja se taisi ottaa tämän harjoituksen melkoisena leikkinä, jossa kehotuksesta sai juosta syömään nameja :) Mutta hyvähyvä. Lisää tätä lajia vaaditaan kyllä. Tästäkin ehkä saisi apuja myös tuohon vesiongelmaan, ts. koiran itseluottamuksen nostamista ja irtaatumista.



Sitten jäljelle, jolla ikään oli kaiketi n. 45 min. Vala nuuskutteli alkumakausta aika tarkasti ja vähän ihmetellen, mutta lähti siitä sitten yllättävän reippaasti etenemään jälkeä pitkin. Maasto oli hankala (ihan oikeasti. Ensi kerralla vähän enemmän järkeä, mihin sen jäljen vetää), aika risukkoista ja paikoin myös märkää. Vala eteni silti hyvin, pystyin helposti päästämään sen koko liinan mitan päähän. Aiemmin viime vuonna tehdyillä muutamalla jäljellähän V ei todellakaan edennyt tehokkaasti ja kyseli minulta tosi paljon, että mitä tässä pitäisi tehdä. Nyt jouduin paikoin hidastamaan sen vauhtia, että itse selvisin fiksusti risukoiden yli perässä. Näissä kohdin se kääntyi vähän katsomaan, mutta jatkoi siitä sitten taas jäljestämistä samalla innolla. Reilu puolen välin jälkeen oli yksi makaus, jonka V ensin ohitti, mutta palasi sitten itse takaisin ja jäi nuuskimaan kohtaa tarkemmin. Tästä sitten aika vauhtia kohti kaatoa. Kaatona oli hirven sorkka, jota V nuuskutteli vähän epävarmana, mutta innostui kovin, kun sitä vähän kehui.

Tämä sujui siis sinänsä ihan yli odotusten verrattuna viime vuotisiin kokeiluihin, Ehtisiköhän sitä vielä tänä syksynä uudemman kerran... jos vaikka sitten yrittäisi tehdä vähän fiksumman jäljen.



Eilen suunnattiin vielä tokoilemaan tallille illasta (jep, tätä ihmettelimme itsekin, miten ainoa kaikille treenikavereille sopiva yhteinen aika löytyi perjantai-iltana kahdeksasta eteenpäin??). Oli ihan mahtavat treenit, tosi tehokasta ja fiksua tekemistä kerrankin! Laskimme ennakkoon, että jokaisella koirakolla on aikaa n. 8min tehdä oma settinsä, ja sen mukaan katsottiin aikaa kellolla.  Tein Valan kanssa ruutua, hyppynoutoa ja luoksaria. Ruutuun lähetys ehkä 10-15 m matkalta, ekalla kerralla niin, että siellä oli lelupalkka valmiina ja kaksi kertaa tyhjää, jolloin minä heitin lelun palkaksi. Viimeisellä kerralla V kääntyi ensin seisomaan ruutunauhan etupuolelle, mutta siirtyi uudella käskyllä oikeaan paikkaan, mistä sai sitten palkan. Hyvähyvä. Hyppynoudossa ensin kerran kutsuhyppy niin, että annoin Valalle kapulan valmiiksi suuhun, sitten pari kertaa koko liike. Talillla on yllättävän hankala heittää kapulaa: se pomppii sen verran, että menee helposti sivuun esteestä. Nytkin kävi näin, pahiten vinoon heittämäni kävin kerran hakemassa itse pois, mutta "livemmät" vinoudet V sai hakea. Hyvin hakikin, ei kiertänyt estettä! Sinänsä siis ihan superhyvä harjoitus, oikeastaan näin pitäisikin tehdä treeneissä, sillä en minä sitä kapulaa kuitenkaan onnistu kokeessakaan heittämään niin, että jäisi suoraan esteen taakse. Sitten vielä luoksarin maahanmenoja. Ihan jees. Vala on vielä epävarma tässä, joten pitää muistaa pitää harjoitukset tarpeeksi helppoina. Ei saa ahnehtia matkaa! Nopeuteen myös huomiota, V on nopea koira, joten se pitäisi saada esiin tässäkin liikkeessä.



Kaikkien tehtyä yksittäiset kierroksensa tehtiin vielä paikkamakuu, jokainen sinänsä omaan tahtiinsa. Valalle oli tarkoitus tehdä 4 min piilossa. Häiriöt olivat kuitenkin sen verran suuret (mm. takana olevalla kentällä tehtiin agia kera räkyttävien koirien), että jätin ajan huomattavasti lyhyemmäksi. Kävin myös välissä kertaalleen palkkaamassa, sillä V näytti aika levottomalta. Kaikesta huolimatta se pysyi maassa ihan kivasti, joten jälleen tämä oli kyllä harjoituksena ihan superhyvä. Kylläpä näistä tokoista jäi oikeasti hyvä mieli! Niin kivaa! Vala oli super tehdessä, ja odotteluajankin se oli rauhassa seinustalla makoilemassa.



Aika aktiivista elämää on tullut nyt vietettyä. Minun ainoa "lomaviikkoni" ts. työsoppari loppui elokuun loppuun ja koulu alkaa vasta ensi viikolla (no koulujuttuja olisi pitänyt kyllä jo aloitella, mutta en vaan ole millään jaksanut). Maanantaina alkaa arki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti