maanantai 24. syyskuuta 2018

Kauden 2018 ainoa Nome-b -koe

Kovasti oli keväällä ajatuksena keskittyä tänä kesänä Karman kanssa nomeen ja päästä useampaan kokeeseenkin. Harmillisesti kuitenkin oma kalenteri ei millään näyttänyt osuvan yksiin koekalenterin kanssa, eikä sopivalla ajoetäisyydellä oikein ollut tarjolla kokeita. Kunnes sitten Pirkan Nuuskuilla tehtiin viime hetken muutos, ja syyskuulle (22.9.) tuli vielä tarjolle oman seuran alo-koe. Ilmoittautuminen menemään, ja tehotreeniä ne jäljellä olevat muutamat viikot ennen koetta. 

Koepaikka Hämeenkyrössä oli pieni rakennettu kosteikkolampi. Autolla pääsi mukavan lähelle ja kokeen kulkua oli helppo seurata. Karma oli vuorossa iltapäiväryhmän ekana. Olimme paikalla melko hyvissä ajoin, joten hyvin ehti seurata ensin toisen suorituksen, syödä eväitä ja kävelyttää koiraa ennen omaa vuoroa. Koe oli mielestäni tavallaan mukavan helppo ja suoraviivainen. Kerrankin tuli kiva fiilis, kun näki tehtävät, tiesin, että nämä kaikki on Karmalle ihan mahdollisia suorittaa hyvin ja tällaisia se on tehnyt treeneissä. Pieni haastetekijä oli Mauri18 -myrsky, jonka tuulet puhalsivat oikein hienosti suoraan koealueelle.

Koe alkoi ensin laukauksen kuuntelulla koira kytkettynä. Tämän jälkeen talutin pois ja koira seurautettiin rantaan ohjaajan valitsemalle lähetyspaikalle. Ensimmäinen tehtävä oli ohjaus avoveteen, sorsa oli ensimmäisen pienen vedestä nousevan pusikon luona. Karma lähti ekalla lähetyksellä huonosti, se ei oikein keskittynyt hommaan, vaan bongaili kaikenlaisia asioita koealueelta. Uudella lähetyksellä se lähti uimaan oikeaan suuntaan. Alkumatkasta se oli kuitenkin epävarma, mutta kuunteli ohjeita ja sain sen eteen-käskyn toistoilla jatkamaan etenemistä. Puolimatkan tienoilla se taisi saada käryn riistasta ja sen jälkeen eteni varmasti, nouti sorsan ja palautti hyvin. 

Tämän jälkeen siirryttiin rantaa pitkin markkeerauspaikalle. Kakkosmarkkeeraus, joihin molempiin ränkätettiin ja ammuttiin laukaukset. Ensimmäinen heitto maalle pienen rinteen taakse (varis) ja toinen pienen saarekkeen takana olleesta veneestä avoveteen (lokki). Lähetin Karman noutamaan ensin lokin ja sitten variksen. Variksella tuli pieni ylimääräinen kaarros, mutta nopsaan Karma sai senkin ylös. Lokin palautus oli tosi huono, ei tullut käteen asti.

Markkeerauksen jälkeen pieni siirtymä takaisinpäin rannan lähellä ja sitten piti lähettää koira linjalle poispäin lammesta. Myös tähän ammuttiin laukaus. Matka oli tosi lyhyt ja Karma ehtikin laukata ohi riistasta ensin (video kyllä paljasti jälkeenpäin, että Karman juostessa ohi oli antanut lähihakupillin aivan liian myöhään, ihan minun mokani siis tämä). Tuli kuitenkin luoksetulopillillä takaisinpäin ja kuunteli sitten hyvin lähihakupillin. Pieni empiminen variksella ja todella huono palautus, tipahti maahan pariin kertaan. Tuomari totesi, että tämän jälkeen sen pitää haussa tuoda jokaikinen riista minulle, tai koe keskeytyy, joten veitsen terällä keikkuen lähdettiin kohti hakualuetta, joka alkoi vesiohjauksen lähetyspaikan tuntumasta kohti metsää ja lammen rantaa.  

Haussa oli kuusi riistaa, kolme lokkia vesialueella vähän hankalammassa paikassa, jonne koiran piti vähän oivaltaa kiertää, ja kolme maalla. Karma teki hyvää hakua, lähti todella innokkaasti aina töihin. Kertaalleen se tuli pois ilman riistaa, mutta lähti ilman kehotusta uudelleen alueelle. Lähinnä oikeastaan itse hämmentyneenä huomasin, kun koira tulikin yhtäkkiä takaani ja jatkoi suoraan minulta mitään kyselemättä taas matkaansa metsään. En ollut yhtään huomannut, että se oli jostakin kiertänyt taakseni (kova tuuli vei tosi hyvin kaikki äänet mukanaan, joten mitään en kuullut, mitä selän takana tapahtui), mutta ilmeisesti se ei ollut mitään pitkää lenkkiä tehnyt. Karma toi hausta variksen, kanin, lokin ja fasaanin, minkä jälkeen tuomari antoi luvan kytkeä koiran. Kaikki nämä riistat tulivat minulle asti, vaikka luovutukset näissäkin olivat rumia roiskaisuja.

Harmittaa, että vanha palautusongelma nousi koetilanteessa esiin. Treeneissä tämä on sujunut ihan hyvin. Ennen omaa vuoroa tehtiin auton luona myös vielä muutama palautus variksella, jotta sain muistettua vielä nätistä palautuksessa, eikä näissä ollutkaan mitään ongelmaa. Itse koetilanne on vaan vielä näemmä kuitenkin haastava. Karma oli muutenkin vähän turhan kierroksilla, mikä ilmeni ääntelynä jonkin verran. Siirtymissä sen seuraaminen oli minun makuuni todella huonoa (K bongaili ja kyttäsi ihan kaikkea), eikä koira tuntunut pysyvän hanskassa lainkaan. Videolla tosin siirtymät eivät näytä yhtään niin pahoilta, ja pisteet minulle siitä, että en tällä kertaa liikaa prässännyt koiraa näissä tilanteissa, vaikka se keulikin aikalailla (koska tuomarin silmään seuruu oli ihan riittävän hyvää!). Kierroksista huolimatta laukaustilanteissa se pysyi hienosti ja varmasti paikoillaan istumassa.

Kaikki tehtävät siis suoritettiin, mutta harmillisesti tuo riistan pudottelu luovutuksissa alensi tulosta, ALO3. Tulos saatiin kuitenkin, mistä olen kokonaisuudessaan kovin iloinen!

Arvostelu, tuomari Juha Tenhunen:
Haku: Tekee erittäin itsenäisesti työtä ja kattaa riittävästi aluetta
Ohjattavuus: Vesi-ohjaus: Lähtee toisella lähetyksellä etenemään riittävästi ja etenee riistalle saakka. Maa-ohjaus: Etenee suoralla linjalla kauas ohi riistan. Saadaan tulemaan suoraan takaisinpäin, jolloin löytää riistan.
Paikallistamiskyky: Näkee molemmat pudotukset ja noutaa ne suoraviivaisesti.
Riistan käsittely: Pudottelee ja jättää riistoja ennen luovutustilannetta sekä myös luovutustilanteessa.
Passityöskentely: Seuraa vaivattomasti siirtymien aikana.
Muut ominaisuudet: Laukausvarma. Ääntelee hieman ennen tehtäviin lähettämistä ja myös alkumatkan aikana.
Yleisvaikutelma: Työskentelyhaluinen noutaja, joka selvittää kokeen tehtävät. Riistankäsittelyssä tänään valitettavasti sen verran puutteita, että se vaikuttaa olennaisesti palkintosijaan.2 kommenttia:

 1. Onnea tuloksesta!

  Kiva, kun kerroit selkeästi mitä kaikkea kokeessa tapahtui. Ja kuulostaapa tosi samanlaiselta ferrarilta kuin mikä meillä. :D Ja samat ongelmat. Itselle uutta, että voi olla sekä maalla ja vedessä samassa tehtävässä. Ja kanikin hakuruudussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Ja mukavaa, jos koeselotuksesta oli hyötyä!

   Poista