maanantai 19. helmikuuta 2018

Helmikuun rallykisat

Ilmoitin oman seuran helmikuun rallykisoihin sekä Valan ja Karman. Karman kanssa rallailua olen kyllä miettinyt (ja esim. oikean puolen seuruuta se on treenaillut kohtalaisesti, jo ihan vaan kropan kuormituksen kannalta). Ilmoittautumisen jälkeen oli sitten ryhdyttävä toimeen ja vähän edes treenattava. 

Olkkarissa tehtiin seuruuta (sikäli kun pikkutilassa mahtuu), treenattiin käyttöön uutta "seuraa" -käskyä; ideana siis opettaa nyt myös Karmalle, että seuraa-käskyllä kuuluu seisoa vierellä, kun taas tokoseuruu "sivu" edellyttää omatoimista istumista aina ohjaajan pysähtyessä. Olen ollut kuitenkin laiska treenaamaan, joten vihjeiden erottelu ei vielä toimi ihan kunnolla. Seuraamisessa opeteltavia uusia asioita olivat käännökset 270 ja 360 astetta, täyskäännös oikeaan ja saksalainen täyskäännös. Lisäksi piti opetella ohjaajan eteen istuminen sekä edestä sivulle siirtyminen joko suoraan vasemmalle kiepsahtaen tai ohjaajan takaa kiertäen. Vähän uuden opettelua vaativat myös esimerkiksi liikkeestä maahanmeno sekä pujottelu ja spiraali. Kokonaiset kaksi ratatreeniä ehdittiin tekemään (yksin omissa treeneissä) ennen kisoja. 

Eilen sunnuntaina sitten kisattiin. Aamulla aloitettiin mes-luokalla, jossa tarjolla oli aika haastava rata. Vala oli jopa ylivireinen kisapaikalla ja mm. vinkui häkissään ! Mutta sitten jotakin tapahtui lyhyenä aikana ennen radalla menoa, ja radalla meitä oli sitten hyvin hermostunut ohjaaja ja kivirekenä perässä vedettävä koira. Loppurataa kohden meno kuitenkin parani ja vähän löydettiin yhteistä säveltä ja rentoutta tekemiseen. Oman jännityksen piikkin tämä menee, en tiedä, miksi omat hermot eivät yhtään pysyneet kasassa.

Kolmelta ensimmäiseltä kyltiltä (liik.maahan kierrä koira, merkki, liikkeestä kutsu koira) meille kirjattiin jokaiselta -1 p. koodilla puutteellinen yhteistyö (jännä, tätä ei ollakaan vielä ennen saatu... aiemmin samantyyppiset virheet on menneet lähinnä ov tai tvä -koodeille). Vala vissiin tässä alussa myös tähyili vähän suoraan edessä radan toisessa päässä olevaan houkutukseen, jossa superherkullinen kinkkupaketti odotteli. -3 p. ov tuli oikealla puolen tehtävästä tuplasaksalaisesta. Tässä tuomari oli ilmeisesti tosi tarkkana ja monelle napsui virhepisteitä. V oli epävarma toisessa käännöksessä, ja tehtävä menikin vähän huitomiseksi ja kalasteluksi. Houkutuksen jälkeen tuli pyörähdys (koira oikealla) ja sitä V ei pystynyt tekemään ollekaan, joten uusittiin tämä, siitä siis -3 p. Toinenkin yritys oli äärettömän tahmea ja vaati kaksi käskyä ja jouduin itse mielestäni siinä hidastamaankin, mutta siitä ei sitten näemmä virhettä tullut kuitenkaan. Pari kylttiä tästä eteenpäin oli vielä liikkeestä maahanmeno, josta napattiin sitten -10 p. (tvä), kun Vala istui ensin sivulle perusasentoon ja meni vasta sitten erillisellä käskyllä maahan. En uusinut, koska oli sellainen fiilis, että tästä tehtävästä ei nyt mitään tule kuitenkaan. Loppurata meni ihan siististi ja sujuvammin maaliin asti. Yhteensä siis Valalle 81 p.  Kaikesta tuskailustani huolimatta tuomarin kommentti lapussa on "Kauniisti ohjattu rata!"

Mestariluokan jälkeen hurautin käymään kotona ja ehdin pari tuntia kotona pyöriä. Jännitykseltäni en osannut oikein  mitään tehdä... mutta pysyin sentään yläkerrassa poissa koirien luota, ettei niitä tarvinnut omalla hermoilullani stressata.

Karman kanssa ajeltiin takaisin hallille, käytiin lyhyt kävely ja sitten vaan odoteltiin, että koska tuomari tulee varmentamaan ensikertalaisten kisakirjat. Avoin luokka oli jo loppunut hyvissä ajoin, mutta siitä huolimatta alo-luokan alku kestikin aika pitkään. Mittaustilanne ja siruntarkistus sujuivat Karman osalta hyvin, ei ihmeempiä. Tosin mittaaja oli sitä mieltä, että K:n säkä olisi 48 cm... tuumasin siihen itse, että taitaa se kuitenkin lähempänä 45cm olla ;) Vaan eipä sillä näissä karkeloissa väliä ole, samaan säkäluokkaan (40-50cm) se silti menee.

Karman vuoro vasta toiseksi viimeisenä, joten sitten taas odoteltiin. K ei oikein rauhoittunut häkkiin, kun alkuvaiheessa viereen tuli vehnäterrierin häkki, ja ärrieri kävi kurkkaamassa ja rähähtämässä K:n häkin ovella (ja K tietty siihen vastasi muristen). Tämä taisi kuitenkin jäädä Karmaan vähän vaivaamaan, vaikka levittelin omaa takkiani ym. väliin näkösuojaksi ja hilasin meidän häkkiä naapurista kauemmaksi. 

Alo-rata oli helpohko, ei mitään ihmeellistä siinä. Jännityksen onnistui kuitenkin taas kasaamaan itseeni oikein kunnolla ja tattui tietty sitten Karmaankin. Seuruu oli tahmeata ja esim. pujottelussa piti tehdä kunnolla töitä, että sain Karman kääntymään vasemmalle ilman, että törmäsimme toisiimme. Kerran kontakti tipahti ja K meinasi lähteä nuuhkimaan, remmi kuitenkin pysyi löysälle, joten ei virheitä tästä. Sama liikkeestä maahanmeno -kyltti oli myös alo-radalla, ja kappas, siitähän tuli oikein sudenkuoppa. Karma istui perusasentoon kyltillä. Käskin sen siitä maahan, kehui ja ilmoitin uusivamme. Ja uusinnalla sama homma. Uusittiin uudestaan. Kolmas kerta meni onneksi nappiin lopulta ja pääsimme jatkamaan rataa maaliin asti, huhhuh. Muita virheitä ei tullut, mutta uusimisista siis yhteensä -6 p ja loppusaldoksi 94 p. 

Karman kanssa tavoitteena oli kuitenkin olla sotkeutumatta taluttimeen ja välttää ylimääräisiä istumisia seuraamisessa (käännöksissä), ja nämä molemmat onnistuivat :)

Jatkoa varten tämä ohjaaja tarttis aika paljon paremmat hermot... Sopii myös pohdiskella, että miten ihmeessä onnistuin molempien koirien kanssa toheloimaan saman kylttitehtävän...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti