keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Valan eka nome-startti

Vala ja Johannes kävivät sunnuntaina ensimmäisessä nome-kokeessaan. Olen jo tosi ylpeä siitä, että he ylipäänsä pääsivät ja uskalsivat starttiviivalle asti! :) Minulla ei olisi hermo pitänyt (siksi me jo alunperinkin vaihdoimme ohjaajaa)... eikä varsinkaan siinä tilanteessa, kun oma auto hajoaa tien päälle matkalla koepaikalle. Kiitos Peten, he saivat kuitenkin kyydin koepaikalle asti, ja kiitos isäni, he pääsivät sieltä myös kotiin.

Minä olin edellisenä päivänä sihteerinä kokeessa, joten tehtävät tulivat siinä minullekin tutuiksi, vaikka sunnuntaina en ollutkaan mukana matkassa. Varmasti oli Valalle helpointa, että minä en ollut paikalla panikoimassa. Ihan oikeasti - minua alkoi jännittää tämä jo siinä vaiheessa, kun ilmoittautuminen laitettiin menemään, vaikka jo silloin sovittiin, että minä en kokeeseen lähde mukaan ollenkaan.

Koe alkoi seurautuksella suorituspaikalle. Seuruun aikana ammuttiin laukaus maaohjausriistaa kohti. Ensimmäisenä noutotehtävänä oli tämä maaohjaus (lyhyt suora avoimehkossa metsän kohdassa, mutta lähetyspaikan edessä kohtuullisen iso mätäs). Ohjauksen jälkeen rintamasuunta käännettiin 90 astetta ja koira lähetettiin hakuun. Hausta tuomari otatti yleensä kaksi riistaa ylös. Tämän jälkeen koira seurautettiin lyhyt matka lammen rantaan, jossa tehtiin kakkosmarkkeeraus, molemmat heitot motivoitiin sorsapillillä sekä laukauksilla. Heitot tulivat veneestä, ensimmäinen heitto maalle lammen vastarannalle (pieni telkkä) ja toinen avoveteen (lokki). Lammessa oli jännä kelluva saareke, joka osui käytännössä suoraan ensimmäisenä heitetyn markkeerauksen linjalle, mikä selkeästi näytti häiritsevän useita koiria. Markkeeraustehtävän jälkeen jatkettiin haulla, josta piti noutaa vähän vaihteleva määrä riistoja. Hakualue oli sama koko ajan, mutta nyt lähetyspaikka oli lammen rannalla lettomaan puolella. Haussa oli yhteensä metsän puolella kaksi varista ja kani, ja rannan puolella kolme lokkia. Viimeisenä tehtävänä oli vielä vesiohjaus suoraan lammen yli (ei mikään hirmuisen pitkä matka tämäkään). Noudettava ollut lokki oli sijoitettu vastarannalle 3-5 m päähän rannasta pienen kumpareen taakse. 

Kokeessa päivän talkoilu oli tosi opettavaista! Näki monenlaisia suorituksia, oli ihan huippuja ja sitten oli niitä epäonnisempia. Samalla laski minullakin paineen tuntu, kun näki ihan oikeasti, että kyllä se Vala on samalla tasolla monien muiden starttaajien kanssa. Ja onhan tuo hieno laji seurata, koirat tekemässä sitä, mihin ne on suunniteltu alunperin.

Vala starttasi sunnuntaina aamusta neljäntenä koirana. Se oli alkuun vähän liian kierroksilla, mikä näkyi ensimmäisessä ohjaustehtävässä. Koira ei ollut ihan kuulolla, ja toisaalta Johanneskaan ei tainnut tajuta reagoida tarpeeksi nopeasti koiran liikkeisiin ja ohjata sitä (jotakin tällaista tuomari oli sanallisessa arviossa sanonut). Hausta Vala toi ensimmäisenä kauimmaisen variksen ja sitten seuraavaksi lähimmän variksen. Markkeerauksessa laukaukset kiihdyttivät, ja jonkun verran oli ilmeisesti hilannut pyllyä eteenpäin niiden aikana. Vene kuitenkin nosti vanhaa lukkoa taas pintaan, ja Vala alkoi empiä noudossa. Se oli edennyt jälkimmäiselle heitolle pitkälti maata pitkin ja lähtenyt lopulta uimaan varovaisesti. Lokin palautus oli myös aika työläs. Tässä meni sen verran paljon aikaa, ja V ilmeisesti paineistui tilanteessa, joten sitä ei enää saatu lähtemään ollenkaan ensimmäiseksi heitetylle. Hakuun V oli kaiketi lähtenyt ihan hyvin, löysi sieltä hyvin lokin, mutta jäi sen luokse katsomaan ja lähti hetken kuluttua pois. Eli koe sitten loppui siihen tällä kertaa.

Arvostelu:
Haku: Kattaa aluetta hyvällä innolla. Hakee 2 varista. Seuraavassa osiossa löytää lokin, jota ei tuo. Koe keskeytyy.
Ohjattavuus: Selvittää tehtävän maalla melko omatoimisesti.
Paikallistamiskyky: Näkee heitot. Hakee viimeksi heitetyn. Unohtaa melko tyystin ensiksi heitetyn.
Riistan käsittely: Noutaa varikset tyylikkäästi. Ei palauta löytämäänsä lokkia.
Muut ominaisuudet: Pientä ääntä.
Yleisvaikutelma: Ylivirittynyt koira. Koe keskeytyy riistankäsittelyongelmiin.

Mutta hei silti. Minun koirani, jonka kanssa heitin pyyhkeen kehään tässä lajissa jo ajat sitten, starttasi nome-kokeessa! Aika huisia! :)

Nyt vaan jännätään, kuinka kallis korjaamolasku autosta tulee... kallis se on joka tapauksessa, se on jo tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti