keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Ohjatun noudon kriisi

Ensimmäinen koe alkaa lähestyä sitä vauhtia, että liikkeitä pitäisi alkaa laittaa pakettiin. Varsinkin kun joulun aikaan ja sen jälkeen on treeneihin tullut vähän turhan paljon taukoa. Jouluna ei ehtinyt juurikaan tokoilemaan ja joulun jälkeen iski sitten flunssa, joka ei vieläkään ole päästänyt otteestaan. Viikottaisissa tavoitteellisten treeneissä olemme käyneet, että edes vähän tehty. Tällä viikolla on sitten suunnitelmissa puuhailla taas jo enemmän.

Vala aloitti juoksutkin tuossa sopivasti ennen joulua. Oikeastaan aika tasan niihin aikoihin, kuin mitä olin aiemmin laskeskellutkin. Maanantain treeneissä on onneksi saatu käydä ihan normaalisti. Joulu oli toki vähän mielenkiintoinen, sillä toisessa kyläpaikassa oli uroskoira. Näinpä Vala saikin viettää aikaa varsin paljon autossa ja häkissä kodinhoitohuoneessa. 

Juoksujen aikaan Vala oli kotona välillä todella vaisu ja välillä ihmeellinen perässä hipsuttelija (jos itse meni vessaan, niin varjo saattoi hiipiä mukana jne.), mutta treenikentällä V toimi kuitenkin ihan normaalisti. Edes hallitreeneissä pakolliset housut eivät haitanneet menoa, vaikka muutoin Vala ei pöksyistä yhtään tykkääkään. Juoksujen loppupuolella Vala palautui normaalimmaksi, mutta nyt on näemmä taas menossa uusi masennuskausi... kotona se on tosi flegmaattinen, se ei välttämättä halua lähteä lenkille jne. Tosin edelleen sama juttu: jos treenataan, niin sitten tehdään täysillä :) Hassu eläin. 

 Joulupukki toi Valalle pelilaudan :-)

Mutta niin... se ohjattu nouto. Oikeastaan siis vasemman kapulan ongelma. Ennen joulua ilmeni, että Valalle on todella vaikea mennä vasemmalle kapulalle. Se jotenkin aina kääntyy merkiltä niin jyrkästi, että se näkee ensimmäiseksi keskikapulan ja lukitse sen jälkeen itsensä ihan täysin siihen. Oikeanpuoleiselle kapulalle lähetettäessä tätä tapahtuu tuskin koskaan. Liikettä on pilkottu osiin, ja hyvän aikaa treenailtiinkin sitten vaan vasemman kapulan noutoa. Piia esimerkiksi kertoi ihan pätevän kuuloisesta "uudesta" treenitekniikasta, jolla ohjatun voisi opettaa. Koitinkin tätä soveltaa meidänkin tilanteeseen, ja muitakin harjoituksia, joilla vahvistaa kaarta kapulalle. Lisäksi tehtiin kotona sisällä noutoja niin, että kolme kapulaa oli lähekkäin rivissä, ja näistä piti osata tuoda vasen/oikea.

Tämän viikon maanantain tokoissa kokeiltiin sitten kokonaista liikettä sillä mentaliteetillä, että katsotaanko, onko asiassa oikeasti tapahtunut mitään edistystä. No eipä näyttänyt olevan, vaan V oli taas menossa suoraan keskikapulalle. Kielsin sitä lopulta aika rajusti (liian), mutta ihme kyllä Vala ei ottanut nokkiinsa ja pystyi kuitenkin tekemään tämän jälkeen uudestaan. Saatiin vääntämällä vasen noudettua (näytin kapulaa todella reilusti koiralle). Tämän jälkeen sitten ihan alusta uusi yritys, joka meni onneksi nappiin.

Kävin tänään aamupäivällä treenamassa yksinäni, ja nyt Vala teki tosi hyvin. Se ei kertaakaan yrittänyt keskikapulalle. Mietiskelin tätä ongelmaa eilen illalla samalla kun tein treenisuunnitelmaa, ja päätin kaiken uhallakin vähän rikkoa palkkausta. Nyt palkkasinkin kertaalleen heittämällä pallon Valalle sen yli eteen silloin, kun se oli menossa merkiltä vasemman kapulan suuntaan. Tämän jälkeen perään kokonaisen liike, joka sujui hyvin (jännitti, että jääkö se heti ekan kerran jälkeen kyttäilemään palloa tai muuten odottamaan vahvistusta..). 

Uskon, että me tarvitaan nyt paljon toistoja, jotta suunnat (lähinnä siis se vasen, mutta oikeatakin pitää muistaa välillä tehdä) vahvistuvat vielä. Heidi ehdotti maanantaina, että kannattaisi treenata paljon nyt kokonaista liikettä, ja luulen, että se on hyvä, koska selkeästi tätä ongelmaa esiintyy erityisesti koko liikkeen yhetydessä. Mahdollisuutena olisi myös pistää joku pieni este/esine keskikapulan eteen, jolloin sitä olisi vaikeampi ottaa. En ehkä kuitenkaan halua tehdä tätä, koska haluaisin, että V malttaisi ajatella itse sen verran, että se pystyisi valitsemaan kapulan sen sijaan, että sille annetaan ulkopuolisia apuja. Tuo tänään kokeilemani palkkausjuttu voisi toimia, mutta minun pitäisi muistaa olla sen kanssa tosi varovainen, koska Vala alkaa helposti hidastaa kapulaan tarttumista ja palautusta (joka muutenkin on jo menovauhtiin verratuna hitaampi), jos se alkaa yhtään ennakoida palkkaa... Haluan toisaalta kuitenkin tässä nimenomaan vahvistaa suuntaa, joten sikäli on perusteltua palkata pallolla nimenomaan siitä oikeaan suuntaan juoksemisesta.

1 kommentti:

  1. Toi, että koira tekee treenikentällä aina täysillä, kertoo mun mielestä niin hyvin sen, miten koira ihan oikeasti ehdollistuu eri tilanteisiin mielentiloiltaankin ja miksi on niin tärkeää alusta asti huolehtia, että treenitilanteessa koiralla on mukava fiilis. :)

    Gingalla on sama juttu ja siksi sen olotilaa ei mitenkään voi treeneissä arvioida, kun siellä se menee treenimoodiin. Vasta kotona se antaa näkyä, jos esim. tassuun on tullut haava tai olotila on muuten huono. Esimerkiksi reilu viikko sitten Gingalta repesi kummatkin peukaloanturat, kun se ryntäsi pallon perään ja jarrutti etujalat maassa liukuen. En edes huomannut mitään, ennenkuin kotona vasta seuraavana päivänä, kun koira tuntui vähän aristavan makuullemenoa kaukokäskyissä keittiön kovalla lattialla.

    VastaaPoista