sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Vuoden loppu ja alku

Blogi vietti loppuvuoden todellista hiljaiseloa. Minua ei vaan ole huvittanut istua kotona koneen ääressä (eikä oikeastaan ole ollut hirveästi ylimääräistä aikaakaan). Tässä nyt kuitenkin tiivistelmää loppuvuoden puuhailuista ja lopussa sitten myös vähän pohdintaa tästä alkaneesta vuodesta.

Valan kanssa on treenattu tokoa "tavalliseen tapaan". Maanantaisin on valkkuryhmän treenit, ja mahdollisuuksien mukaan on silloin tällöin käyty omatoimitreenaamaassa sekä Pirkan Nuuskujen kouluttajien treeneissä. Ei oikeastaan mitään kauhean ihmeellistä. Seuraamista, luoksaria ja zetaa on työstetty eniten, mutta yleisesti ottaen on treenattu aika tasaisesti kaikkea. Paikallaoloista on tullut turhan levottomia, niiden treenaukseen pitäisi keksiä jotakin fiksua. Vala on ollut aika kovilla kierroksilla ja siten ihan superinnokas tekemään kaikkea, mikä on tietty kiva juttu sinänsä. Vähän tosin purkautuu sitten myös piippaamisena kentän laidalla siinä vaiheessa, kun menen hakemaan koiraa ja valmistaudutaan omaan vuoroon.

Karman kanssa osallistuttiin loppusyksystä Piian vetämälle tokokurssille, joka oli älyttömän hyvä. Tuli hirveän paljon uusia ajatuksia ja oli tosi huippua, kun oli joku vähän potkimassa eteenpäin harjoituksissa. Karman kanssa selkeästi tämän hetken ongelma on etenemättömyys. Minä en osaa siirtyä harjoituksissa eteenpäin oikeassa tahdissa. Joko me junnataan paikoillaan tai sitten yritetään harpata liian isolla loikalla seuraavalle tasolle, huoh. 

Marraskuussa oli Karman pentutreffit Nokialla. Paikalla olivat kaikki sisarukset, ja meitä koutsaamassa oli taas isäkoira-Rasmuksen omistaja Päivikki. Treenattiin nomejuttuja, kuinkas muuten. Karma oli tosi kiva, vaikka se joutui/pääsi tekemään sille ihan uusia juttuja, joita ei oltu vielä aiemmin treenattukaan. Meikäläiselle tuli sen sijaan ohjeeksi vähän löysätä pipoa treeniasioissa tottelevaisuuden nipottamisen suhteen :-)

Joulun tienoilla oli kivasti lomaa, joten ehdittiin treenailla nomejuttujakin hitusen normaalia enemmän. Karmalle helppoja ykkösmarkkeerauksia pellolla, matka ehkä 15-25 m, pari lyhyttä eteenlähetystä sekä hakuruutu, josta K nouti 4 damia. Lisäksi kuunneltiin laukauksia ja odoteltiin passissa, kun Vala treenasi. Ei se pöllömpi pentu ollut :) Vala treenasi myös markkeerauksia... ja tottelevaisuutta. Sille nyt on jostain ihmeen syystä ihan älyttömän vaikea pysyä paikoillaan sivulla, vaan se lähtee siitä omia aikojaan ja pakittaa ohjaajan taakse tai siirtyy oikealle puolen tms. Valan treenien tavoiteena oli myös opettaa koiraa katsomaan haulikon suuntaa, kun aiemmin sillä ei selkeästi ollut mitään hajua tällaisesta asiasta. Valakin teki myös hakuruudun (sama alue kuin aiemmin Karmalla), niin että se lähetettiin alueelle pienen peltokaistaleen yli. Se sujui varsin hyvin, ja motivaatiokin tuntui nyt riittävän, vaikka se joutuikin tuomaan alueelta monta damia.

Välipäivinä käytiin myös jänismetsällä pariin otteeseen, ihan vaan kokeilemassa ja katsomassa, miten koirat käyttäytyvät. Karmahan on kaupungissa aivan sekopäinen, jos lenkillä tulee vastaa pupuja (mitä tapahtuu meidän nurkilla varsin usein. Lisäksi meidän kerrostalon pihassa tallustelee välillä metsäkauriita, nekin on koirien mielestä hyvin mielenkiintoisia kavereita...). Metsässä olikin aika paljon tuoreehkohan jäniksenjälkiä, ja Vala oli yllättäenkin niistä tosi kiinnostunut. Se tutki niitä paljon, ja teki yksinään tai Karman kanssa aika pitkiäkin lenkkejä niin, että oli ihan täysin kadoksissa meiltä (siis pitkiä siinä suhteessa, millä etäisyydellä V yleensä kulkee). Lopulta löytyi sitten yksi jäniskin, joka lähti liikkeelle ihan koirien nenän edestä. Vala lähti perään, mutta Karma jäi pyörimään meidän luo. Vala taisi ajaa kymmenisen minuuttia, ja jopa haukkuikin välillä, ja palasi sitten takaisin meidän luo samaan paikkaan, mistä oli lähtenytkin. Enpä olisi uskonut, että mun pieni kaupunkilaismussukkakoira pystyy edes tällaiseen, tosi hienoa! :)

Ensi vuodelle olen tässä miettinyt tavoitteita / tehnyt suunnitelmia. Valalle olisi tarkoituksena saada valiotitteli (yksi tulos uupuu), toivottavasti onnistuu vielä vanhojen tokosääntöjen aikana. Sen jälkeen opiskellaan sitten uudet säännöt ja liikkeet (varsinkin se jännä kiertoseisohjattuhyppynouto :D). Kokonaisen koesuorituksen paketti olisi kiva saada paremmin hanskaan. Lisäksi Vala treenailee nomea ja mejää sekä toivon mukaan pääsee edes vähän käymään metsällä.

Karma aloittelee kisauraansa, jos vaan mahdollista (just nyt tuntuu tosi kaukaiselta, vielä on meinaan pitkä matka edessä ennen kuin eka startti on mahdollinen). Tokossa olisi kuitenkin tarkoitus kisata, ainaki alo, mutta ehkä myös jo avokin. Katsotaan nyt, miten tämä lähtee etenemään. Toisaalta voisi olla itselle kiva kisata kaikki luokat uusien sääntöjen mukaan, kiinnostaisi kokeilla uudistettuja alempia luokkia. Taipparit on iso juttu. Muuten aika hyvällä mallilla, mutta vesityö on iso kysymysmerkki, koska Karma ei viime kesänä vielä uinut käytännössä lainkaan. Lisäksi toivottavasti ehditään edes tutustua mejään. Jossain näyttelyssä tai parissa pitänee myös käydä esiintymässä.

1 kommentti:

  1. Hei! Kiva lukea muidenkin tollereiden treeneistä! Juuri jokin aika sitten kirjoitin omaankin blogiini tuosta etenemättömyyden tunteesta tollerikakaran (1,5v) kanssa. Ja täälläkin pohditaan, yritettäiskö ehtiä korkata alokasluokka ennen sääntömuutosta vai sen jälkeen. Pitääpä käydä täällä vierailulla toistekin. :) Mielelläni lukisin juurikin noista tokon alokasluokan treenailuista ja taippareihin valmistautumisesta, kun ne on pinnalla meilläkin. Kivoja treenejä teille!

    VastaaPoista