keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Geokoira ja tokon treenisuunnitelma

On ihan pakko vähän hehkuttaa, että Vala on tässä viikon sisällä kahteen kertaan osoittanut kykynsä varsin pätevänä geokoirana. Eli siis toisin sanottuna se on ilmaissut onnistuneesti kahden purkin sijaintipaikat :)

Periaatteessahan homma ei pitäisi edes olla kauhean vaikea opettaa koiralle. Käsittääkseni koiran pitäisi olla aika helppoa haistaa metsässä, mihin kivenkoloon tm. ihmisten käsissä pyörinyt (hajustunut) rasia on piilotettu. En ole kuitenkaan tätä jaksanut Valalle varsinaisesti alkaa opettaa, vaan se on kätköreissulla saanut seurailla, kun purkkeja on kaivettu kivien alta esiin. Samalla sitä on välillä vähän huvin vuoksi usutettu kyselemällä "missä purkki?". Oppii se näköjään näinkin :) Pitää ehkä jatkossa tehdä tarkoituksenmukaisempia harjoituksia ja vähän oikeasti treenata tätä, niin saadaan vielä varmuutta lisää... onhan se nimittäin kivaa, kun voi metsäkätköillä pyytää koiralta apua - sen nokka toimii kuitenkin ihmisten silmiä paremmin.

Tein meille tokoon Pipa Pärssisen ohjeita mukaillen treenisuunnitelman, jota pyritään noudattamaan nyt ainakin tämä kevät ja alkukesä. Voi olla, että kesäkuun puolenvälin jälkeen vähän hidastetaan treenitahtia, sillä silloin minulla alkaa kesätyöt (Super-JEE, että on töitä!) Yleisesti ottaen näyttää tältä:
  • 2-3 krt/vk kokeenomainen treeni (yksi tai useampi liike, vaihdellen määrää ja järjestystä)
  • 2-3 krt/vk liikkeiden osien treenaus (2-3 liikettä kerrallaan)
  • 1-3 krt/vk lepopäivä (jolloin voi kyllä treenata muita lajeja)
Katsotaan, mitä tästä tulee. Olen miettinyt asioita ja todennut, että isoin ongelma on tällä hetkellä se, että olen treenannut Valan kanssa ihan liikaa liikkeiden yksittäisiä osia. Vala osaa kaikki voi-luokan liikkeet (joskin joissakin on vähän enemmän hinkkaamista kyllä vielä edessä), joten liikkeitä pitää ajatella isompana kokonaisuutena. Valan pitäisi oppia kestämään paremmin kokonainen koesuoritus, jossa yksittäisen liikkeen palkkana on vain se "hyvä"-sana tm. ja sitten lopuksi on superpalkka (ideana, että koira ei voi tietää, minkä liikkeen jälkeen saa superpalkan).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti